U Veleposlanstvu u Beču uručeno odličje gradišćanskom Hrvatu Martinu Živkoviću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Uz prigodnu svečanost  upriličenu 15. veljače 2022. u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču  veleposlanik Daniel Glunčić uručio je bivšem dugogodišnjem direktoru dvojezične gimnazije u Borti Martinu Živkoviću odličje „Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića“ za izniman doprinos i  zasluge na očuvanju hrvatskoga jezika, kulture i identiteta gradišćanskih Hrvata.
Laudaciju su održali predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Stanko Horvath i bivša direktorica dvojezične gimnazije Christine Gyöngyös, a pismom je čestitao i pokrajinski poglavar Gradišća Hans Peter Doskozil koji je, ispričavši se zbog nemogućnosti dolaska,   poručio  Martinu Živkoviću kako je ponosan na njega zbog  visokog odličja koje je zaslužio svojim trudom i zalaganjem za očuvanje hrvatskoga jezika
 
“Priznanje  Martinu Živkoviću ujedno je i priznanje svim gradišćanskim Hrvatima koji, sačuvavši svoj jezik kulturu i identitet kroz stoljeća, predstavljaju najčvršći most između Austrije i Hrvatske“, istaknuo je veleposlanik Glunčić zahvalivši se Martinu Živkoviću za njego predan i neumoran rad na promicanju hrvatskoga jezika među generacijama djece i mladih od samog utemeljenja gimnazije u Borti 1992. pa do umirovljenja 2020. g.
Dodjelu odličja glazbeno su zaokružili  etnomuzikolog Marko Kölbl i predsjednik Hrvatskog akademskog kluba z Beču Alexander Wukovits koji su u duetu a capella otpjevali 3 izvorne narodne pjesme iz Stinjaka, rodnog mjesta Martina Živkovića.
Uz članove obitelji i istaknute gradišćansko-hrvatske zajednice svečanosti je nazočila i pročelnica za obrazovanje pri pokrajinskoj Vladi Gradišća Daniela Winkler.

Pisane vijesti