U Veleposlanstvu u Beču održana glazbena večer posvećena Hrvatskoj i Ukrajini

Koncertom pod naslovom „Domovini i ljubavi“ u Veleposlanstvu RH u Beču u petak, 18. ožujka 2022. godine, obilježena je obljetnica 30. godina međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Austrije i Hrvatske.

Mladi  hrvatski umjetnici iz Beča i Graza mezzosopranistica Josipa Bainac, pijanist Stipe Bilic, tenor Valentino Blasina i violinistica i violistica Paula Rosenberg predstavili su uzvanicima raznovrstan program sastavljen od djela hrvatskih i austrijskih kompozitora poput Blagoja Berse, Dore.Pejačević, Hinka Simonicha Borisa Papandopula, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea, Franza Schuberta, i Ericha Wolfganga Korngolda. Posebno mjesto u programu pripalo je  praizvedbi skladbe “Liedphantasie” op 63” za mezzosopran, tenor, klavir i violinu austrijsko mađarskog skladatelja Akosa Banlakya koji je uglazbio stihove Antuna Gustava Matoša.

Uz svečanu prigodu 30-godišnjice međunarodnog priznanja  Hrvatske,  u okviru glazbene večeri u Veleposlanstvu još se jednom simbolično željela iskazati podrška i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Prozori u svečanoj dvorani Veleposlanstva tijekom su večeri bili osvjetljeni bojama ukrajinske zastave, uz hrvatsku i zastavu EU-a na istaknutom je mjestu bila postavljena i ukrajinska zastava, a nakon pozdravnog govora veleposlanika održana je minuta šutnje za nastradale nakon koje su glazbenici izveli ukrajinsku narodnu pjesmu „Jezero u polju“.

Veleposlanik Daniel Glunčić je u svom pozdravnom govoru još jednom podsjetio na težak put Hrvatske prema suverenosti i neovisnosti  zbog čega Hrvati dobro znaju što znači boriti se za slobodu i samostalnost i duboko suosjećaju s ukrajinskim narodom.

Na riječima podrške te na prekrasnom koncertu i ukrajinskoj pjesmi veleposlaniku i umjetnicima se od srca zahvalio predstavnik Ukrajinskog veleposlanstva savjetnik Vitalii Pantus.  Istaknuvši kako su podrška i solidarnost koji dolaze sa svih strana vrijedna potpora Ukrajini, Pantus je poručio kako se će Ukrajina pobijediti jer se bori za svoju slobodu.

Koncertu su nazočili odabrani gosti iz područja diplomacije, austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, kulture, medija i drugih područja javnog života među kojima i veleposlanica Republike Poljske, Republike Latvije, veleposlanik Republike Litve i Republike Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici ukrajinskog, njemačkog, rumunjskog, kosovskog i slovenskog veleposlanstva.

Svoju zadovoljstvo koncertom publika je pokazala srdačnim i dugotrajnim pljeskom, a pohvale gostiju nakon koncerta najbolja su potvrda uspješne glazbene večeri i njezinog doprinosa obilježavanju važne obljetnice kao i promoviranju hrvatske kulture u Austriji.

Pisane vijesti