U Beču proslavljen Dan državnosti, Dan oružanih snaga i 30. obljetnica međunarodnog priznanja RH

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dan državnosti, Dan oružanih snaga i deseta godišnjica članstva Hrvatske u Europskoj uniji svečano su obilježeni u ponedjeljak, 19. lipnja, koncertom i prijemom u ekskluzivnom ambijentu bečkoga Kursalona.
 
Pozivu veleposlanika Daniela Glunčića, Stalnog predstavnika pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama, veleposlanika Marija Horvatića, i vojnog izaslanika, brigadira Mije Ćubića, odazvalo se više od 400 predstavnika diplomatskog, političkog, gospodarskog i kulturnog života Beča i Austrije, te hrvatske i gradišćansko-hrvatske zajednice. .Prijemu je nazočio župan Splitsko dalmatinske Županije, Blaženko Boban čija je županija preuzela pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana državnosti u Beču, a među visokim austrijskim uzvanicima našla se i državna tajnica za turizam Susanne Kraus-Winkler.
 
Proslava je započela na otvorenom, u parku ispred povijesne zgrade Kursalona. U svojim prigodnim obraćanjima veleposlanik Glunčić i veleposlanik Horvatić istaknuli su euro i Schengen kao dva važna strateška postignuća Hrvatske na planu europske integracije. Istovremeno su podsjetili su i na izazove krize izazvane ruskom agresijom u Ukraini, a koju je u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom potrebno istaknuti u svakoj prilici, pa i onoj svečarskoj poput ove. Okupljenima se obratio i župan Boban koji je pozvao goste u Hrvatsku istaknuvši turističke i povijeno-kulturne zanimljivosti ovoga dijela Hrvatske.
 
Svečanost se nastavila koncertom Tončija Huljića koji je sa svojim ansamblom Madre Badessa zajedno s orkestrom bečkih glazbenika i zborom predstavio program „Mediterraneo“.
 
Nakon koncerta u prostorijama Kursalona upriličen je svečani prijem u izvedbi Turističko ugostiteljske škole Split koja je oduševila goste autentičnim lokalnim specijalitetima srednje Dalmacije.
 
Prijem je ostvaren uz potporu Splitsko-dalmatinske županije te hrvatskih i austrijskih sponzora.


Foto: 1,4,5 – Pobaschnig/ SOCIETY
Foto 2: Harald Klem/ DIPLOMATICA.uno
Foto: 7: D&C

Pisane vijesti