PUTOVANJE IZ HRVATSKE U AUSTRIJU I TRANZIT KROZ AUSTRIJU

 

Od 17. 10. 2020. u Austriji stupa na snagu tzv. parcijalno upozorenje za putovanje iz Hrvatske.

Za putnike iz Brodsko-posavske županije, Istarske županije, Koprivničko-križevačke županije, Osječko-baranjske županije, Šibensko-kninske županije, Varaždinske i Zadarske županije ukinuta su ograničenja prilikom ulaska u Austriju.

Više na: https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reiseinformation/land/kroatien/

Za sve ostale županije još uvijek je na snazi Upozorenje austrijske Vlade od 17. kolovoza 2020. za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata. Ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje.

Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. (U prilogu: Erklärung zur Ein- und Durchreise/ Entry- and transit declaration)

Za tranzit preko Austrije u cestovnom i zračnom prometu nije potreban PCR-test, ali potrebno je ispuniti i potpisati izjavu o tranzitu (Erklärung zur Ein- und Durchreise/ Entry- and transit declaration).  

Preporučuje se gore navedeni Obrazac o ulasku u zemlju i tranzitu ispuniti i potpisati unaprijed čime se može smanjiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

Od 22.8.2020. PCR-test nije potreban ni u slučaju prekograničnih radnika uz prethodno ishodovanu potvrdu poslodavca o redovitom putovanju u Austriju zbog zaposlenja (Berufspendler).

https://www.wko.at/service/aussenwirtschaft/pendlerbescheinigung-oesterreich-einreise.pdf

Daljnje informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, kao i ostalim iznimkama za ulazak u Austriju bez PCR-testa (potreba liječenja, transport osoba i roba i sl.) možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantage Austria.

https://www.advantageaustria.org/hr/oesterreich-in-croatia/news/local/COVID19_Info_August_2020.hr.html

http://at.mfa.hr/files/file/dmku/at/2008241607-erklarung-zur-ein-und-durchreise.pdf

http://at.mfa.hr/files/file/dmku/at/2008241607-entry-and-transit-declaration.pdf



Pisane vijesti