OD 15. 1. 2021. ZA ULAZAK U AUSTRIJU OBVEZNA PRETHODNA REGISTRACIJA

Od  15. 1. 2021. stupa na snagu nova Uredba kojom je ulazak u Austriju načelno moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku, ili ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća,  putem obrasca (u prilogu) koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju. 

DE: https://bit.ly/2LEeZBv

EN: https://bit.ly/2Nbpxc1

Osim registracije, i dalje je na snazi obveza 10-dnevne karantene za sve putnike koji ulaze u Austriju. Karantena se može prekinuti negativnim PCR-testom ili antigen-testom ( ne starijim od 72 sata), kojemu je, međutim, moguće pristupiti tek 5 dan  nakon ulaska u zemlju, odnosno od početka karantene. 

Izuzeća od obveze registracije, karantene ili negativnog PCR- ili antigenskog testa predstavljaju osobe koje su u tranzitu kroz Austriju, putnici koji putuju radi održavanja usluga prijevoza robe i osoba, putnici u okviru redovitog prekograničnog prometa (prekogranični radnici, studenti i učenici, supružnici i putnici iz obiteljskih razloga), putnici koji putuju iz neodgodivih obiteljskih razloga, a koji se ne mogu unaprijed planirati, osobe koje na putu do svog cilja prelaze strani teritorij, interventna vozila i sl. (§ 7 i 8 COVID-19-Einreiseverordnung)

Bez obveze karantene,  ali uz obvezu prethodne registracije,  u Austriju mogu ući osobe koje putuju iz poslovnih razloga, njegovateljice, jedna osoba u pratnji bolesnika, osobe koje putuju radi neodgodivih zakonskih obveza vezano uz sud i sl,  zaposlenici diplomatskih predstavništava koji posjeduju iskaznice AT-Ministarstva vanjskih poslova, sudionici humanitarnih intervencija i sl. (§6).

U navedenim slučajevima ulazak u Austriju moguć je s negativnim antigenskim testom ili PCR-testom (starim naviše 72 sata) uz prethodnu registraciju na gore navedenim poveznicama ili ukoliko ona nije moguća elektronskim putem, putem formulara:

Podrobnije informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, izuzećima od ove Uredbe,  kao i poveznice prema ostalim potrebnim formularima možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantage Austria: https://www.advantageaustria.org/hr/news/Einreisebestimmungen19122020.hr.html

 

Izvorni tekst aktualizirane Uredbe o putovanju u Austriju COVID-19-Einreiseverordnung (njemački) dostupan je  na poveznici: https://bit.ly/38JyWzA

 

Potvrda o nužnosti korištenja medicinske usluge (DE i EN)

Bestätigung über die unbedingte Notwendigkeit der Innaspruchnahme einer medizinischen https://bit.ly/38MqLCU

Confirmation of absolute medical necessity to use medical service

https://bit.ly/3ihVafl

 

Potvrda za prekogranične radnike

https://www.wko.at/service/aussenwirtschaft/pendlerbescheinigung-oesterreich-einreise.pdf

 

OBAVIJESTI

Više o cestarinama, vinjetama i GO-Box - https://www.austria.info/hr/usluge-cinjenice/dolazak-u-austriju/dolazak-autom-i-motociklom/cestarine-vinjete-go-box. Vozila čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3,5 tone moraju imati vinjetu za korištenje austrijskih autocesta i brzih cesta. Vinjete se mogu kupiti u Austriji u autoklubovima ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama te u susjednim zemljama u pojedinim autoklubovima i na benzinskim postajama u blizini granice. Vinjeta se prije prelaska granice odnosno ulaska na austrijsku autocestu ili brzu cestu mora ispravno zalijepiti na vjetrobransko staklo. Od 2018. godine, uz naljepnicu, može se kupiti digitalna vinjeta za austrijske autoceste. Obje vrste vinjeta dostupne su od 1. prosinca 2017. godine. O digitalnim vinjetama možete se informirati na internetskim stranicama ASFINAG-a: https://www.asfinag.at/toll/vignette/digital-vignette/.

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Beču se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Konzulati RH na čelu s počasnim konzulima nalaze se u Grazu, Linzu, Salzburgu i St. Pöltenu.

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0043 676 842 500 554

Zbog situacije s virusom COVID19, do daljnjega su suspendirani svi konzularni dani u Austriji.

Konzularni odjel u Beču bit će otvoren samo za hitne slučajeve prema prethodnom dogovoru i najavi na brojeve telefona Konzularnog odjela:  +43 1 585 19 76,  dežurni telefon +43 676 842 500 554 ili email adresu:  beckon@mvep.hr

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
tel: 0043 1 485 9524
fax: 0043 1 480 2942

Rennweg 3
1030 Wien
AUSTRIJA

croemb.bec@mvep.hr

 

Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

 

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/



Pisane vijesti