Ministar Gordan Grlić Radman u radnom posjetu Republici Austriji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman se prilikom radnog posjeta susreo 27. srpnja s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom. Na ministarskom sastanku raspravljalo se o aktualnim političkim pitanjima, politici proširenja EU, opskrbi energijom, zapadnom Balkanu i aktualnoj situaciji u BiH.
Na sastanku se i.o. razgovaralo o pitanju zabrane povijesnog hrvatskog grba, kojega pojedine lokalne austrijske vlasti smatraju zabranjenim obilježjem. Stoga je početkom ove godine od strane nadležne lokalne uprave u Koruškoj uklonjen povijesni hrvatski grb sa spomen ploče žrtvama hrvatskog križnog puta na Loibaškom polju (Bleiburgu).
Ministar Grlić Radman je apelirao da se pogrešni stav austrijske strane vezano za pitanje povijesnog hrvatskog grba ispravi te da se isti ni u kojem slučaju ne može uvrštavati pod protuustavno znakovlje.
Nadalje, ministar Grlić Radman je u razgovoru sa svojim austrijskim kolegom pozvao na rješavanje pitanja statusa hrvatskog jezika u okviru redovne austrijske školske nastave kako bi se održavao kao samostalni predmet odnosno izdvojio iz umjetne jezične tvorevine tzv. "BKS".
Tijekom boravka u Austriji ministar Grlić Radman susreo se i s predstavnicima gradišćanskih Hrvata te predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji.

Pisane vijesti