Izaslanstvo hrvatskog Veleposlanstva odalo u Mauthausenu počast žrtvama nacionalsocijalizma

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Danielom Glunčićem sudjelovalo je 15. svibnja 2022. na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu 77. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Mauthausen gdje je svečanim mimohodom te polaganjem vijenaca odalo počast žrtvama nacionalsocijalističkog režima. Izaslanstvo je položilo lovorov vijenac i zapalilo svijeću i na spomen ploči hrvatskim žrtvama koju je Republika Hrvatska podigla 2001. godine.
 
Dio programa bio je posvećen i Ukrajini pred čijim su spomenikom za žrtve holokausta veleposlanici odali počast ukrajinskim žrtvama rata.
 
Središnjoj komemoraciji u organizaciji Mauthusen komiteta Austrije (MKÖ) u suradnji s Comité International de Mauthausen (CIM) i Austrijskom zajednicom logoraša (ÖLM) tradicionalno su nazočili predstavnici austrijske Vlade kao i predstavnici brojnih institucija, austrijskih i međunarodnih organizacija te izaslanstava brojnih diplomatskih predstavništva, koji su svi najavljeni i pozdravljeni na svom jeziku. Uz veleposlanika Glunčića  hrvatsko izaslanstvo činili su i vojni izaslanik brigadir Mijo Ćubić te opunomoćeni ministar Silvio Kus.
 
Ovogodišnja komemoracija održana je pod motom „Politički otpor” kojim se željelo podsjetiti na sve žrtve NS-režima stradale zbog političkog mišljenja i različitog svjetonazora.
 
Mauthausen sa svojih 49 logorskih ispostava glasio za jedan od najozloglašenijih logora u kojem je bilo zatočeno 200.000 ljudi od kojih je gotovo polovica ubijena.  Među zatočenicima stradalo je i oko 200 hrvatskih građana.

Pisane vijesti