Veleposlanica Anica Djamić s pomoćnikom ministra Oleksandrom Myroniukom

Veleposlanica Anica Djamić sastala se 29. siječnja 2021. godine u Ministarstvu obrane Ukrajine s pomoćnikom ministra Oleksandrom Myroniukom. Na početku razgovora, veleposlanica je zahvalila domaćinu na sastanku i dosadašnjoj suradnji dvaju Ministarstava, te je obavijestila o planovima suradnje koje ima hrvatska strana za 2021. godinu na području međusobnih konzultacija, razmjene posjeta, te edukacije.

Veleposlanica je ukrajinskoj strani ukratko predstavila proizvode hrvatske tvrtke DOK-ING koja proizvodi strojeve za humanitarno razminiranje. Oni su izvorno konstruirani kao strojevi za razminiranje, a kasnije i usavršavani na temelju vlastitih, hrvatskih iskustava i imaju dobre reference u razminiranju širom svijeta. Veleposlanica je uručila pripadajuće materijale, koji će biti dostavljeni na razmatranje stručnjacima. Pomoćnik ministra Myroniuk je zahvalio na dostavljenim materijalima, naglasivši da će se konačna odluka donositi nakon očitovanja stručnjaka koji će navedenu opremu koristiti na terenu, a o rezultatima će hrvatska strana biti službeno obaviještena.

Drugo pitanje koje je dotaknuto na sastanku, je pitanje rehabilitacije 4 ukrajinska ranjenika koja do sada nije realizirana zbog pandemije COVID-19. Pomoćnik ministra Myroniuk je primio na znanje informaciju kao i ponudu hrvatske strane da se s postupkom rehabilitacije ranjenika nastavi, na čemu je i zahvalio.

Ukrajinska strana je zahvalila na konstruktivnom i otvorenom razgovoru, te je pozvala da se iskoriste različite komunikacijske mogućnosti i u novim prilikama u svrhu nastavljanja aktivnije suradnje ministarstava obrane dviju zemalja.

Na kraju sastanka strane su razmijenile prigodne poklone.



Stranice