Radni sastanak s ministricom branitelja Ukrajine

Na poziv Ministarstva branitelja Ukrajine, u utorak 26.siječnja održan je radni sastanak veleposlanice Anice Djamić s novoimenovanom (od 18.12.2020.) ministricom branitelja Ukrajine Julijom Laputinom. Sastanku su također nazočili pomoćnik ministrice za europske integracije Oleksij Iljašenko i savjetnica ministrice Svitlana Kašenec, a s hrvatske strane Korana Došen, treći tajnik.

Ministrica Laputina je zahvalila veleposlanici na potpori koju Republika Hrvatska pruža Ukrajini, posebno u prijenosu svog jedinstvenog, uspješnog iskustva mirne reintegracije, te rehabilitacije i uključivanja branitelja u svakodnevni život. Ukazala je na nužnost prikupljanja iskustava različitih zemalja, kako bi Ukrajina mogla formirati vlastiti model koji bi bio prihvatljiv ukrajinskim braniteljima. Posebno je istaknula važnost i korisnost svog posjeta RH u listopadu 2020.g. kada je kao članica službenog izaslanstva potpredsjednika Vlade i ministra za privremeno okupirana područja Ukrajine Oleksija Reznikova sudjelovala u razgovorima s hrvatskim čelnicima – sadašnjim, ali i onima koji su bili aktivno uključeni u procese mirne reintegracije u ono vrijeme. Naglasila je nužnost razvoja „braniteljske diplomacije“ i pozvala je veleposlanicu i hrvatske branitelje da sudjeluju u obilježavanju obljetnice oslobađanja Slovjanska i Kramatorska. 

Veleposlanica Djamić je zahvalila na pozivu, prenijela pozdrave potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te uručila pismo zahvale na izraženoj sućuti povodom potresa u RH, čestitkom u povodu imenovanja ministricom branitelja Ukrajine, te potporom nastavku suradnje temeljem potpisanog Memoranduma o suradnji između dvaju ministarstava. Veleposlanica je govorila o hrvatskim iskustvima u potpori braniteljima općenito,  te naglasila važnost davanja potpore njima, ali i njihovim obiteljima, kao i suradnju s braniteljskim udrugama u psihosocijalnoj rehabilitaciji i profesionalnom uključivanju branitelja u društvo.



Stranice