Svjetski dan kravate u Kijevu

Ovogodišnji svjetski dan kravate, 18. listopada 2020., obilježen je u Kijevu, na Andrijivskom spustu (trg u blizini Muzeja-radionice Ivana Kavaleridzea) od 11 do 16 sati.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ukrajini u suradnji s Kijevskom gradskom državnom administracijom, Podilskom rajonskom državnom administracijom, uz potporu Muzeja-radionice Ivana Kavaleridzea po prvi puta organiziralo je  proslavu Svjetskog dana kravate u Kijevu. Proslavu su svečano otvorili veleposlanica Republike Hrvatske Anica Djamić, zamjenik pročelnika Podilske rajonske državne administracije Mykola Dubovyk i načelnica Uprave za kulturu Kijevske gradske državne administracije Diana Popova, koji su zavezali prve kravate na Andrijivskom spustu. Svaki od sudionika mogao je uzeti kartonsku verziju kravate s hrvatskim obilježjima i zavezati je uz ogradu. Uz to, velike kravate obješene su na spomenike ukrajinskih velikana Jaroslava Mudrog i Tarasa Ševčenka, kao i na zgradu veleposlanstva RH.  Kulturna manifestacija je s interesom primljena od strane Kijevljana, te je vrlo dobro i medijski popraćena.

Zašto Veleposlanstvo Republike Hrvatske? Zato što je kravata odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Hrvatska tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju. Marame su bile napravljene od različitih materijala: od grubih platna, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici.

Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Stoga u francuski jezik dolazi pod nazivom „a la Croate“, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Termin “tie” (kravata) razvio se u engleskome jeziku iz izraza “to tie a cravat” (zavezati kravatu), a zapravo predstavlja jedan od načina vezivanja ovog odjevnog predmeta oko vrata.



Stranice