Održan seminar „Vojno-tehnička suradnja između Hrvatske i Ukrajine u mehaničkom razminiranju: iskustva, status i mogućnosti“

Potaknuti hrvatskim iskustvom i doprinosom usavršavanju tehničkih odnosno robotičkih sustava za razminiranje, prilagodljivih i za mnoge druge namjene, Veleposlanstvo RH u Kijevu, zajedno s hrvatskom tvrtkom DOK-ING, proizvođačem višenamjenskih robotičkih sustava i operaterom, organiziralo je u četvrtak, 26. studenoga 2020. u hotelu Opera, u Kijevu  seminar na temu: „Vojno-tehnička suradnja između Hrvatske i Ukrajine u mehaničkom razminiranju: iskustva, status i mogućnosti“.

Sudionicima seminara uvodno se obratila veleposlanica Anica Djamić koja je naglasila da je „suradnja s Ukrajinom odraz prijateljskih odnosa između naših zemalja, ali i preduvjet za suočavanje s današnjim izazovima, gdje je sigurnost građana nametnuta kao prioritet koji je temelj našeg društva i cjelokupnog ekonomskog razvoja.

Veleposlanica je istaknula kako „želimo našim stručnjacima za razminiranje koji rade u međunarodnim organizacijama - poput g. Miljenka Vahtarića u OESS-u ovdje u Ukrajini - i izravnim  kontaktima koje razvijamo bilateralno između relevantnih hrvatskih i ukrajinskih institucija (npr. tijekom nedavnog posjeta potpredsjednika Vlade Ukrajine gosp. Reznikova Hrvatskoj), dodati specijalizirane strojeve vrhunske kvalitete, testirane i u najtežim uvjetima, sa certifikatima koji jamče kvalitetu i trajnost, i što je najvažnije – spašavaju  živote, a to jednostavno nema cijene!“

Svoja iskustva sudionicima seminara prenio je Tomislav Ban, bivši pomoćnik voditelja HCR-a za kontrolu kvalitete i operacije, koji je imao prezentaciju na temu: „Pozitivna iskustva RH u primjeni strojnog razminiranja“.

Proizvode DOK-ING-a sudionicima seminara predstavio je Konstantin Darmaniyan, glavni tehnički savjetnik za prodaju, osposobljavanje i poslovni razvoj DOK-ING-a predavanjem pod naslovom: „Suvremena višenamjenska robotika: inovativna rješenja i iskustva operatora tvrtke DOK-ING (Hrvatska)“.

U drugom dijelu seminara svoja iskustva su sudionicima predstavili Tymur Pistriuha, predsjednik „Udruge pirotehničara Ukrajine“ koji je govorio o trenutnom stanju i izgledima za razvoj humanitarnog razminiranja na istoku Ukrajine, te Anthony Connell, regionalni direktor Švicarske zaklade za protuminsko djelovanje (FSD) u Ukrajini, s izlaganjem „Iskustvo u upotrebi strojeva za daljinsko razminiranje u operacijama humanitarnog razminiranja“.

Seminar je bio dobro posjećen, a sudjelovali su  zastupnici u parlamentu, predstavnici ukrajinskih Ministarstava (za reintegraciju privremeno okupiranih područja, obrane, unutarnjih poslova), ukrajinske vojske, specijalnih službi, te predstavnici stranih diplomatskih misija u Ukrajini, nevladinih organizacija i međunarodnih zaklada koje rade u području protuminskog djelovanja. Važno je napomenuti da je seminar organiziran u off-line i on-line formatu s obzirom na veliki broj zainteresiranih, te postojećih ograničenja zbog pandemije COVID-19.



Stranice