Posjet Nacionalnom Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijevu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na poziv rektora Nacionalnog Sveučilišta Taras Ševčenko u Kijevu Volodymyra Bugrova, veleposlanica Anica Djamić posjetila je kampus Sveučilišta koji je pogođen i jako oštećen nakon masovnog raketiranja Kijeva na Staru godinu, dana 31. prosinca 2022.g.

Radi se o tzv. Izložbenom kampusu Sveučilišta, velikom kompleksu građenom 80-90-ih godina prošloga stoljeća. Raketiranjem su jako oštećeni: Obrazovno-znanstveni centar "Institut za biologiju i medicinu", Institut za visoke tehnologije, Fakultet geografije, Fakultet psihologije, Fakultet sociologije, Fakultet računarstva i kibernetike, Fakultet radiofizike, elektronike i računalnih sustava, Fakultet strojarstva i matematike, Katedra nuklearne fizike, Kriogeni kompleks Fakulteta fizike, veliki sportski kompleks, škola za fiziku i matematiku pri Sveučilištu, neki od studentskih domova.

Raketni napad u kojem, srećom, nije bilo ljudskih žrtava, prouzročio je veliku materijalnu štetu, oštetivši fasade, staklene površine, inventar u kabinetima, kao i botanički park ispred zgrada. Kako su obavijestili na Sveučilištu, šteta prouzročena padom rakete je višestruko veća od štete koju je pretrpjelo Sveučilište tijekom masovnog raketiranja u središtu Kijeva 10. listopada prošle godine, kada su oštećene povijesne zgrade Sveučilišta glavna (Crvena) zgrada, Institut  filologije (Žuta zgrada), Znanstvena knjižnica Mykaylo Maksymovych, Fakultet kemije, kao i staklenik Botaničkog vrta Oleksandr Fomin.

Radovi na raščišćavanju od razbijenih konstrukcija i stakala, kao i pokrivanje ??razbijenih prozora folijom i šperpločom, počeli su odmah 1.siječnja 2023.  Za potpunu obnovu bit će potrebno poduzeti značajne radove, a i pronaći financijska sredstva, ali kako je rekao rektor Bugrov najvažnije je da nisu stradali ljudi, jer ne postoji ništa vrijednije od ljudskog života. Zahvaljujući veleposlanici Djamić na ovom posjetu, rektor Bugrov je naglasio kako je važno da istina o ovom napadu koji je izveden na samu Staru godinu i to na objekte namijenjene studentima, dakle, civilima, ode u svijet, da svijet vidi i razumije što se događa.

Veleposlanica Djamić je zahvalila na pozivu i izrazila divljenje hrabrosti ukrajinskog naroda, zajedništvu i operativnosti sveučilišnog tima, te uvjerila kako hrvatski narod i vodstvo hrvatske države itekako dobro razumije i osjeća ukrajinski narod te podupire Ukrajinu.

Pisane vijesti