Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović: Skupina "Zebra" će iz RH raditi na borbi protiv krijumčarenja migranata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na inicijativu Hrvatske uskoro će se pod okriljem Europola formirati radna skupina u kojoj će biti policijski stručnjaci iz nekoliko zemalja i koji će raditi na učinkovitijoj borbi protiv krijumčarenja migranata, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  

Vijest/FOTO: HINA/European Council

“U sljedećih nekoliko dana predstavit ćemo jednu našu inicijativu koja se odvija pod autoritetom Europola, a radi se o operativnoj skupini kodnog naziva Zebra koja okuplja policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a pridružili su im se i policijski službenici iz Njemačke”, rekao je ministar Božinović, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.
 
Ta radna skupina će “s jednog mjesta u Hrvatskoj na stalan i kontinuiran način razmjenjivati informacije, raditi analizu rizika i sukladno tome organizirati zajedničke akcije kako bi se presijecale te migrantske rute i kako bi se u konačnici razbijalo onaj dio lanca koji je lociran na području zemalja u regiji”.
 
Ministar Božinović ističe da je krijumčarenje migranata postalo posebna vrsta kriminala u kojem se vrte ogromni novci, a cijeli taj posao osmišljavaju i organiziraju osobe izvan EU-a, nerijetko i izvan europskog kontinenta.
 
Rekao je da je hrvatska policija ove godine podigla broj uhićenih krijumčara za 200 posto, do jučerašnjeg dana uhićeno ih je 435.
 
“To govori o iznimnom angažmanu jer nije jednostavno niti jednoj policiji na svijetu uhititi preko 400 osoba u odvojenim akcijama, pripremiti zasjede i sve druge taktike policijskog postupanja. Stoga smo prepoznati i zbog toga je Europol u konačnici Hrvatskoj dodijelio ulogu koordinatora tih aktivnosti na ovom području Europe”, rekao je ministar Božinović.
 
Hrvatski ministar unutarnjih poslova kaže da je za kontroliranje i usporavanje migrantskih tokova potrebna šira europska suradnja i da treba dodatno motivirati i angažirati treće zemlje, pogotovo one na granicama EU-a.
 
Kaže da EU ima velika očekivanja u tom pogledu od zemalja u hrvatskom susjedstvu, koje su sve kandidatkinje za članstvo. Upozorava na problem što neke države, među njima Srbija i Bosna i Hercegovina, još uvijek nisu uskladile svoju viznu politiku s politikom EU-a pa se zato bilježi veliki postotak dolazaka iz smjera Rusije i Turske.
 
Ministar Božinović je rekao da stalno ukazuje na potrebu za jačanjem Frontexa, koji bi se u puno većoj mjeri trebao angažirati i organizirati kako bi bio u stanju vraćati migrante u treće zemlje, dakle one koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu ili azil na području Europske unije.
 
Frontex, agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, trebala bi do 2027. godine imati 10 tisuća pripadnika, a danas je daleko od toga cilja, ima ih ispod tri tisuće.
 
“Proces jačanja Frontexa ne ide zadovoljavajućom brzinom i to treba promijeniti”, rekao je ministar Božinović.

Pisane vijesti