Ministar Habijan u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza te sastanku Vijeća EU za energetiku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u ponedjeljak i utorak službeno boravi u Bruxellesu. Prvog dana boravka sudjelovao je na sastanku Ministarskog nukearnog saveza te sastanku Vijeća Europske unije za energetiku.

Na sastanku Ministarskog nuklearnog saveza istaknuta je podrška malim modularnim nuklearnim reaktorima i nastavku zajedničkih napora na promociji nuklearne energije, kao djela rješenja za energetsku tranziciju.

Glavne teme Vijeća Europske unije za energetiku odnosile su se na sigurnost opskrbe i priprema za sljedeću zimu 2024.-2025. Dodatno su razmijenjena mišljenja o fleksibilnosti za energetsku tranziciju.

„Za sigurnost opskrbe i pripremu za sljedeću zimu, pozdravili smo nastavak rasprave radi uske povezanosti energetske tranzicije s klimatskom politikom. Naglasili smo važnost diversifikacije, koja je uz sigurnost opskrbe, i jedan od prioriteta u dugoročnom procesu smanjenja ovisnosti o dominantom fosilnom gorivu. U okviru ove rasprave postignut je i politički dogovor za preporuku Vijeća o nastavku koordiniranih mjera za smanjenje potražnje za plinom (dobrovoljna preporuka 15 posto), što predstavlja važan alat za očuvanje stabilne opskrbe i stabilizaciju energetskih tržišta. Hrvatska je u razdoblju od kolovoza 2022. do ožujka 2023. ostvarila smanjenje potrošnje plina od 22 posto u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek“, istaknuo je ministar Habijan.

Govoreći o fleksibilnosti za energetsku tranziciju, ministar Habijan  naglasio je da su elementi koji zahtijevaju daljnju transformaciju mjere koje povećavaju odgovor na potražnju i promiču proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe i ulaganja u obmnovljive izvore energije, uz transparentniji nadzor tržišta.

Na marginama sastanaka, ministar Habijan održao je bilateralni sastanak s Kadri Simson, Povjerenicom Europske Komisije za energetiku, na temu planova i aktivnosti vezanih za dekarbonizaciju i diverzifikaciju te osiguranje zaliha energenata, a uoči sutrašnjeg Solar Power Summita.

Pisane vijesti