Potpredsjednik Marić: u vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast

U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Marić je sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU-a na kojem je jedna od tema bila gospodarska situacija i perspektive u kontekstu visoke inflacije i ruske agresije na Ukrajinu.
 
"Što se inflacije tiče, ona ostaje neka vrsta prioriteta, ali unatoč inflatornim pritiscima i nastojanjima da se ublaže njezine efekti i prebrodi ova kriza ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti komponentu gospodarskog rasta", izjavio je Marić nakon sastanka.
 
Marić je rekao da se i u sljedećih par mjeseci u svim zemljama članicama očekuje ubrzanje inflacije nakon čega bi trebalo uslijediti smirivanje, ali da je s obzirom na vrlo visoku neizvjesnost vrlo teško predvidjeti budući razvoj događaja.
 
Rekao je da je hrvatski paket za ublažavanje učinaka inflacije među većima u odnosu na BDP.
 
"Hrvatska je u gornjoj polovici jer prosjek u EU-u je 0,6 posto BDP-a, a hrvatski paket je preko 6 posto BDP-a", rekao je ministar.
 
Hrvatska je snizila stopu PDV-a na energiju i dio prehrambenih proizvoda, a treba vidjeti je li s tim mjerama ispunjen cilj i je li se to odrazilo na snižavanje cijena u prodavaonicama, kaže Marić.
 
Izlazak Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža "jako je dobar vjetar u leđa" uoči objave konvergencijskog izvješća u kojem bi Komisija trebala dati konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za euro, drži Marić.
 
O tom izvješću će se raspravljati na sastanku ministara financija i na samitu EU-a u lipnju, a konačno odluka, odnosno usvajanje zakonodavnih akata o ulasku Hrvatske u europodručje očekuje se u srpnju.
 
(Hina) xsv yduk

Pisane vijesti