Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako je potrebno pozorno pratiti stanje u Crnoj Gori kako bi ta država ostala na europskom putu.
 
Ministar Grlić Radman je uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica najavio da će “naglasiti potrebu za pozornim praćenje razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na europskom putu”.
 
Glavne teme sastanka šefova diplomacije država članica EU-a su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini i vojnoj potpori u njezinu ratu s Rusijom.
 
Ministar Grlić Radman je rekao da “zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU-a”. Spomenuo je sutrašnji posjet predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog Marka Ruttea Sarajevu.
 
“Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u ožujku”, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Najavio je da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.
 
Što se Ukrajine tiče, rekao je da potpora EU-a mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Europski mirovni instrument (EPF).
 
Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti