Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 19. rujna 2023. na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.
Ministri su razmotrili prijedlog Španjolske glede izmjena Uredbe Vijeća br.1 u smislu uvođenja katalonskog, baskijskog i galicijskog kao službenih jezika u jezični režim EU-a. Premda je dana puna podrška promicanju načela višejezičnosti i zaštiti bogate kulturne i jezične raznolikosti Europe, s obzirom na niz otvorenih pitanja u pogledu pravnih, financijskih, političkih i drugih posljedica španjolskog zahtjeva, zaključeno je kako će se rasprava nastaviti u radnim tijelima Vijeća, te sukladno tome na današnjem sastanku nije održano glasovanje o predloženim izmjenama Uredbe.
 
U okviru rasprave o zakonodavnom programiranju, a slijedom govora o stanju Unije te prioritetnih zakonodavnih inicijativa koje je Komisija predstavila u Pismu namjere do kraja tekućeg institucijskog ciklusa, državna tajnica se posebno osvrnula na prioritetne zakonodavne akte i inicijative od važnosti za RH. Hrvatska snažno podupire proširenje kao strateški prioritet EU-a temeljen na individualnim postignućima i provođenju reformi te potrebu donošenja odgovarajućih odluka. Ključnim smatra dovršetak rada na zelenoj, energetskoj i digitalnoj tranziciji koje usložnjavaju rastuća geopolitička natjecanja i napetosti, kao i postizanje dogovora glede Pakta o migracijama i azilu. Državna tajnica je posebno istakla pitanje demografske revitalizacije s obzirom da je demografija važan element jačanja europske konkurentnosti i otpornosti, a ujedno i na značaj kohezijske politike za daljnje ostvarivanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Unije u cjelini.
Ministri su pripremali dnevni red Europskog vijeća koje će se održati 26. i 27. listopada 2023. Predložen je daljnji rad na pregovaračkoj kutiji u okviru revizije VFO-a, te je također pozdravljen fokus čelnika na temi migracija, gospodarstva, te podrške Ukrajini.
 
Državna tajnica je pozdravila usredotočenost čelnika na Ukrajinu te važnost ustrajne pomoći toj zemlji u svim aspektima, a posebno ohrabruje visoka razina konsenzusa po pitanju daljnje financijske pomoći toj zemlji. Budući da je razminiranje jedan od ključnih aspekata poslijeratne obnove i revitalizacije zemlje, podsjetila je ministre na održavanje međunarodne konferencije o razminiranju koju zajednički organiziraju Hrvatska i Ukrajina u Zagrebu, 11.-12. listopada. Podržala je dodatne alokacije financijskih sredstava u okviru revizije VFO-a za šest zemalja zapadnog Balkana kao i za migracije.
 
U okviru redovitog godišnjeg dijaloga o vladavini prava, državna tajnica je pozdravila rad Europske komisije u promicanju i zaštiti vladavine prava u EU te naglasila važnost tog instrumenta koji treba ostati utemeljen na načelima jednakosti i objektivnosti sa snažnom preventivnom dimenzijom. 
Ministri su također održali raspravu o evaluaciji godišnjeg dijaloga o vladavini prava. Državna tajnica je dosadašnji razvoj ovog instrumenta ocijenila pozitivnim što pokazuje i visok stupanj ispunjenja preporuka iz godišnjeg izvješća EK o vladavini prava. Podržala je španjolsko predsjedništvo Vijećem EU u namjeri da evaluaciju provede do kraja ove godine. Nužno je da dijalog i u budućnosti ostane primjeren ministarskoj razini rasprave na Vijeću za opće poslove. Proces evaluacije će se nastaviti na radnoj razini na kojoj će sukladno rezultatima današnje rasprave biti predstavljen nacrt zaključaka.
 
Ministri su održali i dvije neformalne rasprave na temu budućnosti Europe i politike proširenja. Također je održana neformalna razmjena mišljenja sa zamjenicom premijera Ukrajine za europske i euro-atlantske integracije gđom. Olhom Stefanishynom.

Priopćenja