Državni tajnik Milatić sudjelovao na Vijeću EU za okoliš

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Ivo Milatić sudjelovao je na formalnom ministarskom sastanku Vijeća EU za okoliš, 25. ožujka 2024. u Bruxellesu.

Okupljeni ministri i ministrice raspravljali su o komunikacijama Europske komisije o klimatskom cilju 2040. i upravljanju klimatskim rizicima. Dodatno su razmijenja mišljenja o stanju Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), koje države članice trenutno ažuriraju temeljem preporuka Europske komisije iz prosinca 2023.

“Hrvatska podržava raspravu o klimatskom cilju 2040. koji će nas dovesti do klimatske neutralnosti 2050., ali važno je u tom procesu i zelenoj tranziciji osigurati pravednu tranziciju, za naše građane i tvrtke. Naglasili smo predanost implementaciji dogovorenog paketa “Spremni za 55” i ostvarenju ciljeva 2030. Hrvatska svojim ulaganjima u obnovljive izvore energije, vodik, geotermalne izvore energije doprinosi ostvarenju zajedničkih klimatskih ciljeva.“, istaknuo je državni tajnik Milatić.

Dodatno su razmijenjena mišljenja o otpadu od tekstila i hrane, sprečavanju gubitaka plastičnih peleta radi smanjenja onečišćenja mikroplastikom, kao i o Uredbi o obnovi prirode, Osmom programu djelovanja za okoliš te Uredbi o okviru za praćenje radi otpornosti europskih šuma.

Na marginama sastanka, državni tajnik Milatić održao je bilateralni sastanak s  državnom tajnicom u Ministarstvu energetike Mađarske Anikó Raisz na temu prioriteta mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici godine.

Pisane vijesti