Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 23. i 24. ožujka 2021. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Bruxellesu.
Ključan zaključak sastanka, koji se nakon više od godinu dana održao uz fizičku prisutnost ministara, je nova dimenzija transatlantskih odnosa i povratak multilateralizmu.
Prvi dan ministarskog sastanka razgovaralo se o Jugu i Afganistanu i naporima za postizanje održivog mira, inicijativi NATO 2030, a glavni tajnik je izložio prijedloge kako da NATO ostane vojno jak, ojača politički i zauzme globalniji pristup. Ministar Grlić Radman naglasio je kako Republika Hrvatska podupire donošenje zajedničke dugogodišnje vizije NATO-a jer je to važno za našu sigurnost i stabilnost, s Europskom unijom kao partnerom u tom procesu, ali bez dupliciranja napora i resursa.

Drugi dan sastanka, Saveznice su razmijenile mišljenja o Rusiji, a u odnosima s njom NATO ostaje predan dvotračnom pristupu koji se temelji na jakoj obrani i odvraćanju kombiniranim sa smislenim dijalogom za koji bi Republika Hrvatska voljela da se što prije obnovi. Raspravi su se pridružili i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske te Visoki predstavnik Europske Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borrell. Ministar Grlić Radman iskoristio je sastanak da naglasi važnost našeg neposrednog susjedstva, poglavito potporu Bosni i Hercegovini u provođenju reformi na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.
Ministar Grlić Radman imao je priliku razgovarati s državnim tajnikom SAD-a Antonyem J. Blinkenom o važnosti energetske diverzifikacije s ključnim projektom LNG na Krku, Inicijativi triju mora, kao i sigurnosti i stabilnosti u regiji.
Ovaj sastanak ujedno je bio i priprema za nadolazeći NATO sastanak na vrhu koji bi se trebao održati u lipnju ove godine.

Priopćenja