Čestitka ministra Grlića Radmana povodom obilježavanja Dana Državnosti

Danas slavimo i s ponosom se prisjećamo 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi demokratski višestranački Hrvatski državni sabor, čime je potvrđena volja hrvatskog naroda za uspostavom vlastite demokratske i samostalne države.

Neizmjerno smo danas zahvalni prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i njegovoj političkoj viziji te svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i svijetu koji su dali doprinos ostvarenju sna o suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj.

S posebnim ponosom i zahvalnošću se pak danas prisjećamo svih onih koji su svoje živote položili za našu slobodu i pritom odajemo počast hrvatskim braniteljima čija žrtva nikada ne smije biti zaboravljena!

Hrvatska je u 30 godina vlastite neovisnosti ostvarila iznimne vanjsko političke uspjehe i danas je aktivna i odgovorna članica međunarodne zajednice. Prošle smo godine tako u jednom od najizazovnijih trenutaka uspješno po prvi puta predsjedali Vijećem Europske unije.

Hrvatska diplomacija će i dalje nastaviti neumorno, odgovorno i predano raditi na jačanju položaja i ugleda Republike Hrvatske u cijelom svijetu, a zajedništvo i odlučnost koje smo pokazali tijekom borbe za samostalnost jedine nam Domovine, bit će nam uvijek inspiracija i snaga za naš rad.

U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske čestitam vam Dan hrvatske državnosti!Priopćenja