Informacije o uvjetima ulaska u Irsku

Sve osobe koje dolaze u Irsku iz inozemstva dužne su po dolasku u Irsku ograničiti svoje kretanje na 14 dana te prije, odnosno prilikom ulaska u zemlju ispuniti papirnati ili online obrazac za lociranje putnika (tzv. COVID-19 Passenger Locator Form ). Ispunjavanje ovog obrasca zakonski je obvezno, a davanje netočnih podataka, neobavještavanje o promjeni podataka ili neispunjavanje obrasca kažnjava se novčanom kaznom u iznosu do 2 500 eura i / ili kaznom zatvora do 6 mjeseci. Obavijest o promjeni bilo kojeg podatka iz obrasca dostavlja se na e-mail passengerlocatorform@plf.ie .

Od ispunjavanja obrasca za lociranje putnika izuzeti su:

- putnici koji dolaze u Irsku iz Sjeverne Irske, putnici u transferu i tranzitu u zračnim i pomorskim lukama, nositelji certifikata Međunarodnog udruženja transportnih radnika i vozači kamiona, članovi posada zrakoplova, članovi brodskih posada te strano diplomatsko osoblje i članovi njihovih obitelji; obrazac, iako ne u cijelosti, dužni su ispuniti i putnici koji su doputovali u Irsku iz inozemstva i dalje nastavljaju putovanje prema Sjevernoj Irskoj.

Od mjere 14-dnevnog ograničavanja kretanja nakon dolaska u Irsku izuzete su sljedeće kategorije putnika (bez obzira na državljanstvo):

- putnici koji dolaze u Irsku iz regija/država članica Europske unije/Europskog gospodarskog prostora/Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti;

- putnici koji dolaze u Irsku iz Sjeverne Irske;

- nositelji certifikata Međunarodnog udruženja transportnih radnika, uključujući radnike u pomorskom, zračnom i cestovnom prometu;

- putnici koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe, u skladu s Preporukom Vijeća (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. godine,* i to samo dok izvršavaju tu nužnu funkciju, uključujući:

   a) radnike ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike kako je navedeno u Smjernicama o ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19;

   b) radnike u sektoru prometa ili pružatelje usluga prijevoza, uključujući vozače teretnih vozila koji prevoze robu za uporabu na državnom području i one koji su samo u tranzitu;

   c) pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga;

   d) učenike, studente i stažiste koji svakodnevno putuju u inozemstvo;

   e) osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga;**

  f) diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za funkcioniranje tih organizacija, vojno osoblje i policijske službenike te humanitarne djelatnike i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

   g) putnike u tranzitu;

   h) pomorce;

   i) novinare pri obavljanju svojih dužnosti;

- djeca do 6 godina starosti;

- putnici koji dolaze u Irsku iz regija/država članica Europske unije/Europskog gospodarskog prostora/Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  a koje se trenutno nalaze na tzv. narančastoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pod uvjetom da prilikom ulaska u zemlju predoče negativan nalaz PCR pretrage na COVID-19 učinjene u inozemstvu koji nije stariji od 3 dana (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Irsku iz regija/država članica Europske unije/Europskog gospodarskog prostora/Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a koje se trenutno nalaze na tzv. narančastoj listi, tzv. crvenoj listi ili na tzv. sivoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, te putnici iz trećih zemalja dužni su ograničiti svoje kretanje na 14 dana nakon ulaska u Irsku. Mjera ograničenja kretanja može se zamijeniti negativnim nalazom PCR pretrage učinjene u Irskoj (o vlastitom trošku, u privatnim laboratorijima), i to najmanje 5 dana nakon ulaska u Irsku. Putnici su do prispijeća negativnog nalaza PCR pretrage dužni ograničiti svoje kretanje.

*Putnici su sami dužni odlučiti da li njihove okolnosti spadaju u jednu od kategorija navedenih u Preporuci Vijeća (EU) 2020/1475 od 13. listopada 2020. godine te isto upisuju u obrazac za lociranje putnika prilikom ulaska u Irsku. Irske vlasti imaju pravo zatražiti od putnika dokaz kojim se potkrepljuje ta tvrdnja.

**Nužni poslovni razlozi uključuju klijente irskih državnih agencija ili osobe koje moraju fizički nazočiti sastanku potrebnom za funkcioniranje tvrtke. Osobe koje smatraju da njihove okolnosti spadaju  u ovu kategoriju dužne su sa sobom imati prateću dokumentaciju, a koja uključuje dopis irske državne agencije ili dopis izvršnog direktora, predsjednika uprave ili direktora tvrtke.

Nužni obiteljski razlozi uključuju pružanje osnovne skrbi djeci, starijim osobama ili ranjivim osobama (osobito osobama koje žive same), no isključuje društvene posjete članovima obitelji. Nužni obiteljski razlozi također uključuju dolazak u Irsku radi ostvarivanja prava na pristup djetetu, nazočnost na sudskom ročištu, vjenčanju ili sprovodu. Osobe koje smatraju da njihove okolnosti spadaju  u ovu kategoriju dužne su sa sobom imati prateću dokumentaciju, a koja uključuje potvrdu socijalnog radnika, odvjetnika, pogrebnika, državnog službenika i sl.

Detaljne informacije dostupne su na sljedećim poveznicama:

COVID-19 Passenger Locator Form

Restricted Movements (Stay at Home)

COVID-19 Travel Advice

COVID-19 (Coronavirus)

Health Service Executive

Health Protection Surveillance Centre

Department of Foreign Affairs

COVID-19 Testing at Dublin Airport

COVID-19 Testing at Cork Airport



Stranice