Hrvatsko društvo Smaregliana se gostovanjem na Bloomsday festivalu predstavilo irskoj publici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatsko Društvo Smaregliana iz Pule, gostovalo je po prvi puta na festivalu Bloomsady u Dublinu 15. lipnja 2024. godine, čime su svoj rad predstavili irskoj publici i upoznali ih sa stvaralaštvom skladatelja Antonia Smareglie, a koji je bio bliski prijatelj s James Joyceom tijekom zajedničkog boravka u Trstu.
Osim glazbenog dijela u kojem su malteška pijanistica Charlene Farrugia-Božac i hrvatska sopranistica Sofija Cingula izvele djela iz Smareglinih opera Caccia lontana, Nozze Istriane i Oceana, uvodna predavanja o poveznici i prijateljstvu Smareglie i Joycea održali su dr. Vito Paoletić (Sveučilište u Puli) i dr. Juliana Licinic van Walstijn (Queen’s University Belfast), predsjednica Društva Smaregliana.
Kratki pozdravni govor održao je i Berislav Živković, ministar savjetnik, u kojem je istaknuo zadovoljstvo što je Veleposlanstvo Hrvatske u Irskoj po prvi puta ostvarilo suradnju s Društvom Smaregliana i James Joyce Centrom. Istaknuo je kako je događaj učvrstio veze između Hrvatske i Irske i stvorio perspektivu za dodatna istraživanja kulturnih spona i ostvarivanje intenzivnije suradnje.
Koncert je organiziralo Društvo Smaregliana u suradnji sa Sveučilištem u Puli i Centrom James Joyce uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Dublinu. Nakon koncerta, organiziran je i prijem za mnogobrojnu publiku, a među kojima je bilo predstavnika diplomatske zajednice, hrvatske dijaspore ali i najviše lokalne publike koju je oduševila Smareglina glazba i prijateljski odnos koji je imao s ikonskim piscem Irske.

Pisane vijesti