Radni posjet ministra Grlića Radmana Republici Cipar

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u četvrtak, 11. ožujka 2021. godine, u radnom posjetu Republici Cipar, gdje se susreo s predsjednikom Republike Cipar Nicosom Anastasiadesom te ministrom vanjskih poslova Republike Cipar Nikosom Christodoulidesom.

Na sastanku s predsjednikom Anastasiadesom, ministar Grlić Radman razgovarao je o prijateljskim bilateralnim odnosima i mogućnostima jačanja hrvatsko-ciparske suradnje.

Tijekom sastanka s ministrom Christodoulidesom, ministar Grlić Radman zahvalio je ciparskom kolegi na financijskoj pomoći koju je Cipar uputio Hrvatskoj nakon potresa koji je pogodio središnji dio Hrvatske. Obje strane su pozdravile dobre i prijateljske bilateralne odnose, koji će biti dodatno ojačani potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o političkim konzultacijama između dvaju ministarstava vanjskih poslova. Ministri su se također složili kako postoje mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje, poglavito u petrokemijskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji, IT-sektoru, poljoprivredi i brodogradnji.

Naglasivši mediteransku dimenziju koju Hrvatska i Cipar dijele, ministar Grlić Radman zahvalio je ministru Christodoulidesu na ciparskoj podršci pristupanju Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), eurozoni i Schengenskom prostoru  a istaknuo je i namjeru Hrvatske pristupanju skupini MED7.  

Ministar Grlić Radman je također poručio da Hrvatska podupire mirno rješavanje ciparskog pitanja u skladu s relevantnim dokumentima i odlukama Ujedinjenih naroda, međunarodnim pravom i pravnom stečevinom Europske unije, koje bi rezultiralo ujedinjenjem otoka u bikomunalnu, dvozonsku federaciju s jednim suverenitetom.

Ministar Grlić Radman ponovio je izraze solidarnosti Hrvatske za sve zemlje koje su najviše izložene migracijskim pritiscima. „Bliska suradnja i zajednički rad s regionalnim i međunarodnim partnerima ostaju stupovima strateškog i sveobuhvatnog upravljanja migracijama“, istaknuo je ministar. Dodatno su naglašene mjere koje Hrvatska poduzima kako bi zaštitila vanjsku granicu EU-a od pokušaja protuzakonitih prelazaka, krijumčarenja ljudi i sekundarnih kretanja.

Nastavno na razgovor o migraciji, ministar Grlić Radman istaknuo je Bosnu i Hercegovinu, budući da je pitanje sigurnosti postalo aktualno tijekom  migracijske i humanitarne krize u toj zemlji. Naglasio je važnost stabilne Bosne i Hercegovine, temeljene na jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kao i reforme Izbornog zakona -  jednog od ključnih faktora koji bi osigurali dugoročnu stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

Pozdravivši potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, ministar Christodoulides izjavio je kako potpisivanje predstavlja snažan poticaj za daljnje jačanje bilateralne suradnje. U nastavku je dodao kako već postoji snažan interes za suradnju istraživačkih institucija i sveučilišta. Ministar Christodoulides također je naglasio važnost rješavanja migracijskih pitanja na razini EU-a.

 Priopćenja