Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Helenskoj Republici

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se u petak, 12. ožujka 2021. godine, u Ateni s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Nikosom Dendiasom prilikom radnog posjeta toj zemlji.
 
Ministri su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima i složili se da postoji postora za jačanje gospodarske suradnje. Ministar Grlić Radman zahvalio je Grčkoj na iskazanoj potpori za pristupanje Hrvatske skupini MED7, Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), eurozoni i šengenskom prostoru.
 
Na sastanku je također bilo riječi o situaciji u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju. Ministri su se složili kako je nastavak politike proširenja Europske unije od velike važnosti te da EU mora biti dosljedna i vjerodostojna u svom pristupu državama jugoistočne Europe kako bi zadržale europsku perspektivu. „Osvrnuo sam se na važnost mira i stabilnosti, ističući pritom primjer Bosne i Hercegovine, koja se prilično teško bori s upravljanjem migracijskom krizom i nije u mogućnosti suočiti se samostalno s tim velikim izazovom. Naglasio sam također da je Hrvatska solidarna s Grčkom - državom članicom na prvoj crti tog velikog političkog, sigurnosnog i gospodarskog izazova te koja ulaže značajne napore u zaštiti naše zajedničke EU granice“, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Također je iskoristio priliku kako bi grčkom kolegi zahvalio na izdašnoj humanitarnoj pomoći koju je ta zemlja uputila za potresom pogođena područja u Hrvatskoj. „Grčka je i sama nedavno bila pogođena snažnim potresima te prenosim našu potporu i spremnost za pomoć. U potpunosti razumijemo kakav je to izazov“, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Ministar Dendias čestitao je Hrvatskoj na predsjedanju Vijećem Europske unije prošle godine, istaknuvši kako Hrvatska i Grčka odlično surađuju unutar EU-a. Podsjetio je na odlazak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u ožujku prošle godine na grčko-tursku granicu zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i čelnicima EU institucija. 
 
Na sastanku se razgovaralo i o gospodarskoj suradnji. „Naša trgovinska razmjena bilježi stalni rast i otvara mogućnost daljnjih ulaganja. Hrvatske i grčke tvrtke imaju veliki potencijal za suradnju u područjima poput energetike, prometa, turizma, infrastrukture te vojne elektroindustrije“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Ministar Grlić Radman na kraju je istaknuo da Hrvatska i Grčka imaju odlične odnose s velikim potencijalom u mnogim područjima te da je današnji susret u Ateni uputio na dodatno jačanje dijaloga i suradnje.
 


Priopćenja