Veleposlanstvo na 7. Konferenciji o komunalnoj infrastrukturi

U Bruxellesu je 26. listopada 2021. održana 7. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi koju je organizirao hrvatski specijalizirani časopis za komunalno gospodarstvo Komunal.

Konferencija se održava od 2015. svake godine te je i ove godine okupila predstavnike hrvatskih jedinica lokalne i regionalne uprave, komunalnih tvrtki nadležnih za komunalno gospodarenje, dobavljače tehnologija, konzultante i odvjetnička društva, udruge i stručnjake za pitanja zaštite okoliša, te ostale dionike uključene u poslove komunalnog gospodarenja.

Tematski naglasci Konferencije bili su usmjereni na pitanja upravljanja komunalnom infrastrukturom, realizacije komunalnih projekata i investicija, financiranje i korištenje EU sredstava, gospodarenje otpadom, upravljanje vodama i izgradnju pametnih gradova, a ove je godine poseban naglasak stavljen na korištenje sredstava u financijskom razdoblju 2021-2027.

Suradnja s institucijama EU izuzetno je važna za rješavanje problematike komunalne infrastrukture zemalja članica i kandidata iz jugoistočne Europe, pa je Konferencija osim razmjene znanja, iskustava i dobrih praksi, poslužila i kao platforma za dijalog između donositelja odluka na lokalnoj/regionalnoj i europskoj razini.

Sudionike Konferencije u uvodnom govoru pozdravila je zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Istaknula je veliki značaj Konferencije s obzirom na tematiku koju obrađuje, potrebu korištenja zelenih tehnologija s ciljem smanjivanja klimatskog zagrijavanja uključujući u komunalnom gospodarenju, mogućnosti njihova financiranja te osiguravanje povezanosti dionika u provedbi i financiranju projekata na različitim razinama.

Na Konferenciji su sudjelovali hrvatski zastupnici članovi Europskog parlamenta iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, predstavnici Europske komisije i Ureda povjerenice EK za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice te predstavnica Europske udruge za satelitsko promatranje zemlje.

FLYERPriopćenja