Preporuke za putovanja u Belgiju

 

U Kraljevinu Belgiju moguće je putovati uz ograničenja poštivanja važećih epidemioloških mjera. Kraljevina Belgija ukinula je epidemiološku mjeru zabrane nebitnih, turističkih i rekreativnih, putovanja u i iz Belgije od 19. travnja 2021.

Nebitna putovanja u Belgiju zabranjena su nadalje za državljane iz trećih zemalja koji nisu državljani i imaju prebivalište izvan država članica EU. Nadalje su na snazi odredbe kojima je propisana stroga kontrola poštivanja važećih epidemioloških mjera i putovanja cestovnim, zračnim, pomorskim i željezničkim prometom. Za slučajeve nepoštivanja obveznih epidemioloških mjera propisana je kazna u visini od 250 eura. 

Za sve putnike koji ulaze na teritorij Kraljevine Belgije i bez obzira na sredstvo putovanja nadalje postoji obveza popunjavanja PLF obrasca - Public Health Passenger Locator Form unutar 48 sati prije ulaska na teritorij Belgije. Popunjavanjem obrasca daje se načelni pristanak na obvezu karantene u trajanju od četrnaest dana koja se može prekinuti negativnim testom sedmoga dana.

Elektronički PLF obrazac dostupan je na nižoj poveznici i potrebno ga je predočiti prilikom ulaska u zrakoplov i belgijskim vlastima prilikom ulaska zemlju 

https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form

Fizički PLF obrazac dostupan je na nižoj poveznici, potrebno ga je predočiti prilikom ulaska u zrakoplov i uručiti belgijskim vlastima prilikom ulaska u zemlju 

https://diplomatie.belgium.be/sites/default/files/downloads/belgium_passengerlocatorform_fr.pdf. Za putovanja automobilom, vlakom ili brodom potrebno je obrazac elektroničkom poštom dostaviti na dan ulaska u zemlju na adresu PLFBelgium@health.fgov.be

Za nerezidentne putnike koji se vraćaju iz crvene zone obvezno je pri ulasku na teritorij Belgije predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata, karantena i ponoviti testiranje sedmog dana boravka PCR ili antigenskim testom.  Za rezidentne putnike koji se vraćaju u Belgiju iz crvenih zona obvezna je karantena i testiranje prvoga i sedmoga dana karantene. Testiranje je moguće obaviti u nacionalnim specijaliziranim testnim centrima. Više informacija dostupno je na poveznici https://brussels.testcovid.be/en/

Više informacija o korona epidemiji i epidemiološkim mjerama dostupno je na poveznici www.info-coronavirus.be

https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#006

Pitanja vezano uz korona epidemiju i epidemiološke mjere u Belgiji moguće je uputiti na adresu  info.coronavirus@health.fgov.be

Mapa klasifikacije zemalja u zone prema intenzitetu zaraze dostupna je na poveznici

https://www.info-coronavirus.be/fr/voyages/

Od 25. siječnja 20221. svi putnici koji na teritorij Belgije ulaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike i Južne Amerike obvezani su na desetodnevnu karantenu i testiranje PCR testom prvoga i sedmoga dana karantene od ulaska u zemlju.

Za službena putovanja u i iz Belgije moguće je popuniti obrazac Bussines Travel Abroad - BTA na poveznici https://bta.belgium.be/en/login kojim se potvrđuje službeni razlog putovanja i za takva putovanja ne postoji obveza karantene.

OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

Za putovanje u Kraljevinu Belgiji hrvatski državljani trebaju imati ili važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 1. siječnja 2003. godine. Od 1. srpnja 2015. godine hrvatski državljani ne trebaju dozvolu za rad i boravak u Belgiji, ali se trebaju prijaviti u općini u kojoj borave.

DODATNE OBAVIJESTI:

Preporučuje se putno osiguranje ili EKZO/EHIC karticu - europska kartica zdr. osiguranja http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/procedura-za-dobivanje-ehic-a

Na stranicama HZZO - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu  mogu se pronaći informacije o opsegu usluga koje pokriva EKZO/EHIC kartica u inozemstvu.

OPĆA UPOZORENJA:

Popis važnijih brojeva telefona u KB:

100 ili 112* (112 je hitan broj za policiju, vatrogasce i hitnu pomoć); broj za krizna stanja na engleskom jeziku 02 648 40 14; na francuskom 107; na nizozemskom 106; dežurne ljekarne 0900 10 50; popis bolnica u Belgiji mogu se pronaći na www.hospitals.be.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA:

O eventualnim izvanrednim situacijama u određenom području ili državi u svakom slučaju potrebno je kontaktirati Veleposlanstvo koje će onda uz potrebne prikupljene informacije od nadležnih u zemlji primateljici informirati hrvatske državljane.

 Priopćenja