Predavanje akademkinje Nelle Lonza o Dubrovačkom statutu iz 1272.

  • Slika
  • Slika
Bruxelles, 6. veljače 2023.   

Povodom obilježavanja 750. obljetnice Dubrovačkog statuta iz 1272. godine u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu akademkinja Nella Lonza održala je predavanje pod nazivom Dubrovački statut iz 1272. - temelj pravnog poretka i zrcalo svakodnevice.
Nazočne goste pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Nj.E. gospodin Joško Paro, a uvodnu riječ predavanja dala je ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku gospođa Nikolina Pozniak.
U okviru izlaganja akademkinja Lonza istaknula je kako  Liber statutorum civitatis Ragusii - Dubrovački statut proglašen 29. svibnja 1272. godine čini temelj pravnog poretka Dubrovačke Republike i snažan simbol dubrovačkog kolektivnog pamćenja i državnog identiteta. Predstavila je povijesno pravni pregled nastanka i razvoja, utjecaje i različite izvorišne pravne tradicije Statuta budući je riječ o jednom od prvih pisanih statuta dalmatinskih gradova hrvatske obale. Statut sadrži utjecaje rimskog i mletačkog prava i time se oslanja na europsko opće pravo utemeljeno na osnovama rimskog i kanonskog prava. Ostao je na snazi preko pola tisućljeća sve do ukinuća Dubrovačke Republike 1808. godine.
Akademkinja Lonza opisala je kako Dubrovački statut prati razvoj Dubrovnika od zrele srednjovjekovne komune do organizirane teritorijalne države postavljajući uravnoteženi i siguran pravni poredak u kojemu se primjerice definiraju ideali dobrog vladanja, elementi odgovorne uprave i državne vlasti koja bdije nad zajedničkim dobrom a koji su pravni instituti formulirani u europskoj političkoj misli 13. stoljeća. Kao živa materija Statut bilježi sjećanja na traumatične događaje kao što su požari i potresi koji su pogodili Grad, te ujedno čuva hrvatski jezik korištenjem nekih starih hrvatskih riječi.     
Tekst Statuta pisan je na latinskom jeziku, tijekom razdoblja njegova važenja prepisivan je i tek je u novije vrijeme doživio svoje prijevode na hrvatski i engleski jezik.
Po završetku predavanja i razgovora s nazočnim uzvanicima upriličen je prigodni koktel domjenak.

Pisane vijesti