Održan koncert SKUD-a Ivan Goran Kovačić povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Belgijom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja i suvereniteta Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji upriličilo je u ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, u Bruxellesu koncert Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić.
Koncert je održan u Palači lijepih umjetnosti Bozar u središtu Bruxellesa. SKUD Ivan Goran Kovačić poznat pod skraćenim nazivom Goranovci nastupio je sa četrdeset umjetnika plesača Folklornog ansambla i deset glazbenika Glazbene sekcije ansambla. U okviru programa prikaza hrvatskih tradicionalnih plesova i pjesama pripremljenog za ovu posebnu prigodu predstavljeni su plesovi otoka Korčule, Turopolja, Dalmatinsko kolo Dubrovačka poskočica Linđo, Međimurski plesovi te pjesme i plesovi Baranje. Izvedene su pjesme i glazbene teme Bunjevačkih Hrvata a koncert je završio dojmljivim prikazom Zagorske svadbe.
Koncert mladih plesača, pjevača i glazbenika oduševljeno je popratila publika koja je zatražila dva ponovljena bis izlaska i dodatne izvedbe hrvatskih plesova i pjesama. Na koncert su se odazvali predstavnici belgijskog Ministarstva vanjskih poslova, članovi diplomatskog i konzularnog zbora, predstavnici europskih institucija te brojni članovi hrvatske zajednice u Belgiji.
Gostovanje u Belgiji i koncert Goranovaca u renomiranoj briselskoj palači Bozar održan je uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. 
Mladi članovi plesne i glazbene sekcije Goranovaca pokazali su kako mlade generacije čuvaju hrvatsko tradicionalno kulturno nasljeđe. Na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine nalazi se Međimurska popevka koja je tradicionalni oblik pjevanja sjeverozapadne Hrvatske izvedena u sklopu Međimurskih plesova i pjesama. Prvi notni napisi ovog zaštićenog pjevanja potječu još iz 16. stoljeća i danas se pjevaju u različitim inačicama i prilikama.
SKUD Ivan Goran Kovačić jedan je od renomiranih hrvatskih folklornih ansambala svjetske reputacije koji  njegovanjem tradicionalnih umjetnosti brojnim gostovanjima u Europi i svijetu pridonosi zaštiti, očuvanju i poznavanju bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Nastupom u Bozaru Goranovci su belgijskoj publici predstavili jedan dio bogatstva tradicionalnih plesova i pjesama Hrvatske.    
Dan uoči koncerta, u briselskoj Katedrali svete Gudule i svetog Mihovila pjevački zbor Goranovaca održao je kratki nastup s izvedbom hrvatskih sakralnih pjesama prihvaćen s najvećom pozornosti publike.
Nazočnu publiku uoči koncerta u Bozaru pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Nj.E. gospodin Joško Paro. Na kraju koncerta, predsjedniku SKUD-a Ivan Goran Kovačić, gospodinu Danijelu Vukobratu, i predsjednici Folklornog ansambla, gospođi Ivani Šabić, veleposlanik i njegova zamjenica buketom cvijeća  izrazili su čestitke za ovaj impresivan nastup Goranovaca u briselskom Bozaru. 

Pisane vijesti