Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji upriličilo je u Velikom Vojvodstvu Luksemburg svečanu proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske i 30. obljetnice suverenosti i međunarodnog priznanja Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Velikog Vojvodstva Luksemburg.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U održavanju svečanog prijema sudjelovali su također Hrvatska turistička zajednica uz nazočnost gospodina Ivana Novaka, direktora Predstavništva HTZ-a za države Beneluxa, i Hrvatsko društvo Luksemburg s predsjednikom Anđelkom Markulinom i brojnim članovima Hrvatskog društva.
U prestižnoj Gradskoj palači Cercle Cité smještenoj na glavnom trgu Luksemburga održan je 31. svibnja 2022. svečani prijem. Kao središnji dio svečanosti obilježavanja ove važne obljetnice za Hrvatsku održan  je koncert svjetski poznatog i nagrađivanog Splitskog gitarističkog kvarteta. Kvartet čine splitski virtuozi na gitarama, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije Josip Dragnić, Kajo Milišić, Goran Cetinić i Martin Andrijašević. Splitski gitaristi izveli su skladbe stranih autora, djela domaćih autora Gordana Tudora i Vlade Sunka, te poznata djela latinoameričkih autora.  
Umjetničke izvedbe splitskih gitarista pozdravljene su burnim i dugim pljeskom kojim ih je oduševljena publika pozvala na dva dodatna bis izlaza i izvođenja dodatnih skladbi. 
Koncert Splitskog gitarističkog kvarteta u Luksemburgu povodom ove važne obljetnice omogućili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji.   
Nazočne uzvanike, predstavnike luksemburškog političkog i javnog života, hrvatske dužnosnike i suce europskih sudova sa sjedištem u Luksemburgu, članove diplomatskog zbora, predstavnike institucija Europske unije te brojne članove hrvatske zajednice u Luksemburgu pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i Velikom Vojvodstvu Luksemburg Nj.E. gospodin Joško Paro.  Istaknuo je ulogu Velikog Vojvodstva u procesu međunarodnog priznavanja Republike Hrvatske te prijateljske i partnerske odnose dviju država slijedom uspostave diplomatskih odnosa 29. travnja 1992. Podsjetio je na teške trenutke ostvarivanja hrvatske neovisnosti i brutalnu agresiju na Hrvatsku te uspješnu uspostavu mira okončanu međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske. Uz evociranje sličnih teških trenutaka zbog vojne agresije izrazio je i ovom prigodom snažnu potporu Ukrajini, te poželio prosperitetnu budućnost Hrvatskoj, Luksemburgu i Europskoj uniji.
Na prijemu su poslužena hrvatska vrhunska vina Vinarije Dragun iz Iloka i hrvatske delicije, a uzvanicima su na raspolaganje stavljeni promotivni materijali Hrvatske turističke zajednice, crvena licitarska srca i mirisna dalmatinska lavanda.   

Pisane vijesti