Održan Dan Hrvata Mađarske

Dan Hrvata Mađarske održan je u Budimpešti, 20. studenoga 2021. g. Cilj ove tradicionalne svečanosti u organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj je jednom godišnje okupiti Hrvate iz cijele Mađarske, kao i predstaviti regiju domaćina, što je ove godine bila Budimpešta s okolicom.

Program Dana Hrvata Mađarske otvoren je sv. misom u crkvi sv. Ladislava, koju je služio sudski vikar Subotičke biskupije Ivica Ivanković Radaković, a uslijedilo je predstavljanje  prigodne izložbe 'Kamo plove ovi gradovi ...', koju je otvorio je povjesničar dr.sc. Dinko Šokčević, ujedno i jedan od autora izložbe.

U svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića okupljenima su se obratili veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc Mladen Andrlić i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, a prigodne govore održali su i Gábor Radványi, dogradonačelnik X. okruga Budimpešte, kao i domaćini priredbe Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata i Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.Priopćenja