Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Szekesfehervaru i Budimpešti

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić sudjelovao je u četvrtak, 18. studenog 2021., na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Szekesfehervaru, na poziv i u dogovoru sa zapovjednikom Zapovjedništva multinacionalne divizije – centar, general bojnikom Denisom Tretinjakom.

 

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća na središnjem vojnom groblju u Szekesfehervaru u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile Domovinskog rata, napose u području Vukovara i Škabrnje, uz pripadnike 1.HRVCON, nazočili su predstavnici hrvatske zajednice Szekesfehervara, kao i pripadnici mađarske vojske na čelu s zamjenikom zapovjednika Zapovjedništva brigadnim generalom Péter Ernő Sipossem, nacionalni predstavnik Republike Slovačke brigadir Erich Hrehus te zapovjednici NATO postrojbi smještenih u Szekesfehervaru.

Program je zaključen svetom misom na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Imre u Szekesfehervaru,.

 

Večer uoči Dana sjećanja, na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj prigodno je zapaljena svijeća u spomen na sve žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a 21. studenoga 2021. u crkvi Rane sv. Franje u Budimpešti, u organizaciji Hrvatske samouprave XVI. okruga Budimpešte i Čepela te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj održati će se sveta misa na hrvatskom jeziku koju će služiti fra Vencel Toth.

 Priopćenja