U Bratislavi svečano obilježen Dan državnosti, Dan Oružanih snaga, 10. godišnjica članstva RH u EU i 30. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Slovačke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo Republike Hrvatske organiziralo je 1. lipnja 2023. u Palači Zichy u centru Bratislave svečani prijem kojim je obilježeno nekoliko značajnih događaja - Dan državnost RH, Dan Oružanih snaga RH, 10.-ta godišnjica članstva RH u EU te 30. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Slovačke. Odazvalo se oko 200 uzvanika iz političkog života Slovačke, predstavnika diplomatskog zbora (velik broj veleposlanika), hrvatske zajednice i hrvatske manjine koja živi u Slovačkoj. Na poziv direktora Predstavništva HTZ-a za Češku i Slovačku Miodraga Mlačića odazvao se i velik broj novinara i predstavnika turističkih agencija s kojima Predstavništvo HTZ-a uspješno surađuje.
 
Nazočnima su se prigodnim govorima obratili veleposlanik Aleksandar Heina i novi državni tajnik u MVEP SK Peter Mišik. Vlp Heina istaknuo je najvažnije događaje od stjecanja neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a osvrnuo se i na sadržajne i odlične bilateralne odnose između Hrvatske i Slovačke. Dt Mišik također je bilateralne odnose ocijenio izvrsnima i bez otvorenih pitanja. Prostor za napredak vidi na gospodarskom planu. Spomenuo je i rekordnu brojku od oko 510.000 Slovaka koji su 2022. posjetili Hrvatsku. Govornici su iskazali uvjerenje da će Hrvatska i Slovačka nastaviti jačati suradnju na dobrobit obiju država i njihovih građana.
 
Vlp Heina je ovom prigodom otvorio i izložbu „Hrvatska arheološka baština“ koja predstavlja Hrvatsku kao dom bezbrojnih arheoloških i povijesnih spomenika kulture, što našu zemlju čini jedinstvenim kulturnim i povijesnim krajolikom. Uzvanici su sa zanimanjem izložbu razgledali. Na otvorenju i prijemu nazočan je bio i autor izložbe ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić.
 
Druženje je proteklo u ugodnom ozračju kojemu je doprinio i nastup tamburaške grupe Čunovski bećari. Uzvanicima su na raspolaganju bile i turističke brošure koje su mogli ponijeti kao suvenir, što su mnogi i učinili, te slatkiši hrvatskih proizvođača.

Pisane vijesti