OBJAVA BIRAČIMA VEZANO UZ IZBORE ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE


Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio

Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Izbori će se na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu održati:
 
u nedjelju 9. LIPNJA 2024. godine od 7.00 do 19.00 sati
 
POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU NA IZBORIMA ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE
 
U Slovačkoj Republici glasovanje će se provoditi na sljedećem biračkom mjestu:

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U SLOVAČKOJ REPUBLICI, Mišíkova 21, 811 06 Bratislava
 
Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.
 
ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA JE SRIJEDA, 29. SVIBNJA 2024.
 
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici, a dostupni su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr
 
I. BIRAČI S PREBIVALIŠTEM U RH
 
Birači s prebivalištem u RH koji žele glasovati u Slovačkoj Republici trebaju ispunjeni i vlastoručno potpisani zahtjev za prethodnu registraciju dostaviti osobno, poštom, e-mailom (vrhbrat@mvep.hr) Veleposlanstvu RH u Bratislavi zaključno sa srijedom, 29. svibnja 2024. godine.

Birači s prebivalištem u RH mogu u nadležnom uredu prema mjestu prebivališta, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta boravka u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva RH na kojem će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu.
 
II. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U RH
 
Birači bez prebivališta u RH kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u RH gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju prebivalište u RH i koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u RH moraju se aktivno registrirati, odnosno trebaju dostaviti vlastoručno potpisani zahtjev za aktivnu registraciju, uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, osobno, poštom, e-mailom ili putem faksa u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati zaključno sa srijedom, 29. svibnja 2024. godine.

Također, birači koji nemaju prebivalište u RH, a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja mogu ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH.
Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju istječe u srijedu 29. svibnja 2024. godine.
 
Adresa za dostavu zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju:

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U SLOVAČKOJ REPUBLICI, Mišíkova 21, 811 06 Bratislava
E-mail: vrhbrat@mvep.hr
telefon: +421 2 5720 2091
 
III. e- Građani
Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-Građani.
 

Pisane vijesti