Ministar Grlić Radman primio u radni posjet slovačkog ministra vanjskih i europskih poslova Ivana Korčoka

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u ponedjeljak, 15. veljače 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka.

„Hrvatsku i Slovačku odlikuju izvrsni bilateralni odnosi temeljeni na zajedničkoj kulturnoj baštini, povijesnom iskustvu i zajedničkim europskim vrijednostima“, rekao je ministar Grlić Radman te zahvalio Slovačkoj na humanitarnoj pomoći koja je iz te zemlje stigla u Hrvatsku odmah nakon razornih potresa u ožujku i prosincu, nazvavši je gestom suosjećanja i solidarnosti koja dokazuje prijateljske i savezničke odnose između dvaju zemalja. „Vrlo mi je drago što je Slovačka mogla pružiti pomoć Hrvatskoj i u ožujku i u prosincu. To je još jedan dokaz koliko su Slovaci i Hrvati bliski narodi i koliko si želimo u teškim trenucima pomagati“, rekao je ministar Korčok te izrazio sućut zbog izgubljenih života i materijalne štete uslijed potresa.

 Tijekom razgovora ministri su razmijenili mišljenja o brojnim europskih temama, poput suradnje s Višegradskom skupinom i unutar Inicijative triju mora te slovačke potpore ulasku Hrvatske u schengenski prostor, europodručje i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Također su se dotaknuli teme pandemije, istaknuvši kako je nadolazeći sastanak Europskog vijeća prilika za razgovor o epidemiološkoj situaciji i naporima oko koordinacije odgovora na pandemiju. „Moramo poštivati već dogovoreno načelo sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva. Glatka opskrba cjepivima i dalje je prioritet“, rekao je ministar Grlić Radman.

Razgovaralo se i o jugoistočnoj Europi i novoj metodologiji u pristupnim pregovorima. Ministar Grlić Radman izrazio je nadu da će Vijeće EU-a postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te da će Europska komisija uskoro predstaviti izvještaj o provedbi nove metodologije za Crnu Goru i Srbiju kako bi se prevladala trenutna stagnacija u procesu proširenja. Ministar Korčok složio se da je vrlo važno nastaviti proces proširenja Europske unije te da će i to biti jedna od tema na predstojećem sastanku Europskog vijeća.

 Ministar Grlić Radman pozdravio je ponovno otvaranje turističke željezničke linije Prag-Brno-Bratislava-Rijeka-Split. „Ponovno otvaranje će zasigurno dodatno povezati naše dvije države te uvelike pospješiti i olakšati dolazak slovačkih i drugih turista iz srednje Europe na jadransku obalu“, istaknuo je ministar. Ministar Korčok istaknuo je kako Slovačka cijeni hrvatske napore kako bi se osigurali uvjeti za sigurno ljetovanje slovačkih turista na Jadranu u predstojećoj turističkoj sezoni te da se nada kako će se turistička sezona odvijati na obostrano zadovoljstvo.

 Stranice