Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarovic održala je govor na seminaru Odbora regija "Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj"

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarovic, kao posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, održala je govor na seminaru Odbora regija „Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj“, u utorak, 16. svibnja 2006. godine, na Brijunima.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarovic, kao posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, održala je govor na seminaru Odbora regija „Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj“, u utorak, 16. svibnja 2006. godine, na Brijunima. U svom je govoru ministrica Grabar-Kitarovic predstavila postignuca Republike Hrvatske u podrucju zaštite manjinskih prava koja se ocituju u pozitivnim ocjenama medunarodnih institucija i organizacija – OESS-a, Vijeca Europe i UN-a. Rezultat je to jacanja normativnog aspekta zaštite i promicanja manjinskih prava te implementacije konkretnih odredbi. Ministrica Grabar-Kitarovic napomenula je tri kljucna nacela u promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj – obrazovanje u pogledu zaštite i promicanja ljudskih i manjinskih prava, predanost Vlade Republike Hrvatske promicanju i prihvacanju najviših standarda prava manjina, te svijest da uvijek postoji prostor za poboljšanje u tom podrucju. U prikazu zakonodavnog okvira u podrucju zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Hrvatskoj ministrica Grabar-Kitarovic napomenula je da se Republika Hrvatska opredijelila za ratifikaciju svih kljucnih medunarodnih instrumenata o ljudskim pravima i njihovu provedbu u nacionalnom zakonodavstvu. Napomenula je kako se Republika Hrvatska aktivno zalaže za jacanje mehanizama zaštite ljudski i manjinskih prava u okviru svih relevantnih institucija, posebice Vijeca Europe i Ujedinjenih naroda. U pogledu medunarodnih ugovora navela je da posebnu pozornost treba obratiti na djelovanje Odbora za ljudska prava, Odbora za ukidanje rasne diskriminacije i Odbora za uklanjanje diskriminacije žena ali i Odbora za prava djece. Kazala je kako Republika Hrvatska s posebno pozornošcu prati i smjernice EU na podrucju zaštite nacionalnih manjina. Ministrica Grabar-Kitarovic pojasnila je kako je u Ustav Republike Hrvatske uklopljen niz odredbi s ciljem što kvalitetnije zaštite prava nacionalnih manjina te promocije nacela multikulturalizma i participativne demokracije. Posebno se osvrnula na Ustavni zakon o nacionalnim manjinama iz 2002. godine kao najznacajniji propis za konkretnu zaštitu nacionalnih manjina u Hrvatskoj, cijim je donošenjem dovršen temeljni normativni okvir. U svom je govoru ministrica Grabar-Kitarovic kazala da je odnos prema manjinama jedan od pokazatelja demokratske zrelosti pojedine države, te da u Hrvatskoj nacionalne manjine nisu problem nego njezino bogatstvo. Ivana Crnic Glasnogovornica

Priopćenja