U Berlinu otvorena izložba „30 godina hrvatske neovisnosti. Pogled kroz novinsku fotografiju“

  • Slika
  • Slika
Na dan međunarodnog priznanja RH 15. siječnja u Veleposlanstvu RH u Berlinu otvorena je izložba fotografija Večernjeg lista „30 godina hrvatske neovisnosti. Pogled kroz novinsku fotografiju“. Otvorenje izložbe organizirano je u skladu s pandemijskim mjerama u malom krugu uzvanika u kojem su se našli slovenski veleposlanik u Berlinu Franc But, zamjenik francuske veleposlanice Emanuel Cohet i generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek.  
U sklopu otvorenja uvodno je publiku pozdravio veleposlanik Bakota, zahvalivši se suorganizatoru izložbe Večernjem listu, koji je omogućio da spomenuta izložba nakon nekoliko hrvatskih gradova prvi put bude predstavljena u inozemstvu. Veleposlanik Bakota publici je približio izložbu koja se sastoji od 55 fotografija objavljenih u Večernjem listu u posljednjih trideset godina. Prisjećajući se najvažnijih događaja u posljednja tri desetljeća, veleposlanik Bakota istaknuo je da izložba prikazuje glavne momente iz Domovinskog rata, ključne trenutke na hrvatskom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji ali i zagrebački potres i pandemiju, najrecentnije događaje koji su također prikazani na izložbi. Osim događaja iz društvenog i političkog života, izložba prikazuje i glavne uspjehe hrvatskih sportaša i velikih umjetnika u posljednjih trideset godina. Veleposlanik Bakota iskoristio je priliku i istaknuo veliki doprinos savezne vlade netom ujedinjene Njemačke u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske i Slovenije 1992. godine. Suradnja Hrvatske i Njemačke započela je uspostavom bilateralnih odnosa nakon međunarodnog priznanja, a Njemačka je bila snažan oslonac Hrvatskoj i tijekom pretpristupnih pregovora. Danas dvije zemlje uspješno surađuju u EU i brojnim drugim međunarodnim organizacijama, istaknuo je veleposlanik Bakota. U pozdravnom govoru veleposlanik je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih hrvatskih partnera u brojnim područjima, u prvom redu u gospodarstvu i vanjskoj trgovini. Njemačka je četvrti najveći investitor u Hrvatskoj a prema riječima veleposlanika ne smije se zaboraviti da njemački državljani redovito zauzimaju prvo mjesto po broju noćenja u Hrvatskoj.
Nakon uvodnog obraćanja veleposlanika uslijedila je video poruka državne ministrice u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Anne Lührmann. Državna ministrica čestitala je Hrvatskoj na putu koji je prošla od rata do punopravnog članstva u EU i istaknula da danas ne može zamisliti EU i NATO savez bez Hrvatske. U posljednjih 30 godina dvije zemlje razvile su snažne političke, gospodarske, socijalne i kulturne veze a danas u zajedničkoj suradnji komuniciraju prema europskim susjedima i Zapadnom Balkanu. Nakon čestitke njemačke državne ministrice prisutne je pozdravio i Carsten Michael Schneider, referent za Hrvatsku u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, koji je istaknuo da njegova institucija stoji i da će stajati uz Republiku Hrvatsku. Zaključno se prisutnima obratio voditelj dopisništva Večernjeg lista iz Frankfurta Stipe Puđa, pozdravivši uzvanike u ime glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, ujedno jednog od autora izložbe.  
Izložbu su u prostorijama Veleposlanstva RH u Berlinu postavili producent Damir Kanaet i njegov asistent Jurica Pušenjak, osmislivši prostor Veleposlanstva u nekoliko tematskih cjelina. Izložba će nakon postava u prostorijama Veleposlanstva RH u Berlinu gostovati u Hamburgu u organizaciji Generalnog konzulata RH. Izložba se u prostorijama Veleposlanstva može razgledati uz prethodnu najavu, u manjim skupinama sukladno epidemiološkim mjerama.

Pisane vijesti