U Berlinu dodijeljena Večernjakova domovnica

U Veleposlanstvu RH u Berlinu je u petak 17.9. upriličena dodjela 15. Večernjakove domovnice za dobitnike s područja sjeverne Njemačke. Parcijalno uručenje dobitnika organizirano je uslijed pandemije i nemogućnosti održavanja tradicionalne završne svečanosti u Bad Homburgu. Budući da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH dugogodišnji visoki pokrovitelj Večernjakove domovnice, uručenja ovogodišnje nagrade održavaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH.

Prisutne je uvodno pozdravio veleposlanik Bakota, istaknuvši važnost Večernjakove domovnice za Hrvate u Njemačkoj i svijetu. Broj Hrvata u Njemačkoj stalno raste, a zajednica koja broji i 420 000 Hrvata snažan je most između dviju država i kultura, naglasio je hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj. Veleposlanik Bakota je u uvodnim riječima podsjetio da Domovnica okuplja najuspješnije pripadnike hrvatskih zajednica iz niza zemalja – od Njemačke, Austrije, Italije i Švicarske, sve do Srbije – zbog čega predstavlja hrvatsku izvrsnost u punom smislu riječi.

Ovom je prilikom nagrada uručena voditelju Hrvatske katoličke misije u Berlinu fra Zvonku Toliću, direktoru Gospodarskog interesnog udruženja Ingra DET Zoranu Andročecu, manekenki Ivoni Knežević i Veleposlanstvu RH u Berlinu koju je primio veleposlanik Gordan Bakota, dok su diplomati Marica Jukić i Domagoj Marić preuzeli nagrade u ime glumca Mišela Matičevića i modela Maribel Todt koji su bili spriječeni prisustvovati uručenju. Kako je u ime organizatora istaknuo glavni urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista Stipe Puđa, pobjednici su proglašeni još u ožujku, kada se trebalo održati uručenje nagrada u Bad Homburgu, no zbog pandemijskih uvjeta, a u dogovoru s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova kao pokroviteljem svečanosti uručivanja, odlučeno je da će se nagrade uručivati parcijalno, u veleposlanstvima i konzulatima RH.

Jedan od dobitnika Domovnice je i Veleposlanstvo RH u Berlinu. Nagradu je primio veleposlanik Bakota, koji je, zahvalivši se glavnom uredniku inozemnog izdanja Puđi, istaknuo da je Domovnica veliko priznanje Veleposlanstvu, kojemu je rad s hrvatskom zajednicom u Njemačkoj jedna od glavnih zadaća. Veleposlanik Bakota zaključio je da je dodjela Domovnice potvrda dobrog rada Veleposlanstva i svojevrsno priznanje ne samo njemu, nego i prethodnim hrvatskim veleposlanicima koji su pratili rad inozemne redakcije Večernjeg lista i dodjelu Domovnice: Vesni Cvjetković, Miri Kovaču, Ranku Viloviću i Gordanu Grliću Radmanu. Dodjela sljedeće Večernjakove domovnice održat će se u ožujku 2022., ukoliko to epidemiološke mjere dozvole, ponovno u Bad Homburgu.



Pisane vijesti