Koncert ansambla „Projekt Lazarus“

U subotu, 30. listopada 2021. godine, u Crkvi sv. Pavla u Münchenu je održan koncert ansambla „Projekt Lazarus“ iz Zagreba. Koncert je održan nakon svete mise koju je predvodio fra Marinko Vukman, a o umjetnicima, njihovom opusu i programu govorio je voditelj Hrvatske katoličke župe fra Petar Klapež. Koncertom je ravno mladi hrvatski dirigent Darijan Ivezić, koji od jeseni 2019. godine djeluje kao član ansambla Državnog kazališta pri Gärtnerplatzu u Münchenu, gdje je u ožujku 2021. godine ostvario svoj međunarodni dirigentski debi.

Na programu pod nazivom „CroBaroque“, posvećenom biserima vokalne literature hrvatskih skladatelja s početka 17. stoljeća, izvedena su djela Ivana Lukačića, Vinka Jelića, Francesce Sponge Uspera te Damjana Nembrija, čija je jedina sačuvana zbirka „Brevis et facilis psalmorum“ središnje djelo ansambla od prvog zajedničkog nastupa u prosincu 2015. godine. Ansambl od tada ostvaruje brojne nastupe diljem Hrvatske, od eminentnih festivala poput Glazbenih večeri u sv. Donatu u Zadru, festivala Prandau u Donjem Miholjcu te triju uzastopnih gostovanja na Varaždinskim baroknim večerima do samostalnih nastupa u Hvaru, Splitu, Šibeniku, Rijeci te Zagrebu i okolici. Uz nastupe u domovini valja izdvojiti i nekoliko značajnih gostovanja u inozemstvu, poput Dana hrvatske glazbe u Beču, koncerta u ciklusu Putevima Damjana Nembrija u Veneciji te gostovanja u Rimu, Bernu i Münchenu.

Koncert u Münchenu održan je u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu, Hrvatske katoličke župe u Münchenu te Hrvatskog glazbenog centra, uz potporu brojnih sponzora poput Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i drugih.

U ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu čestitke i riječi  zahvale mladom maestru Iveziću i ansamblu „Projekt Lazarus“ uputila je konzulica Sonja Lovrek Velkov. Konzulica Lovrek Velkov posebno se zahvalila Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, koja je omogućila održavanje koncerta duhove glazbe u Crkvi sv. Pavla.Priopćenja