SVEČANO OBILJEŽAVANJE 150. OBLJETNICE ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom 150. obljetnice rođenja slavne hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, u srijedu 24. travnja 2024. godine u Veleposlanstvu RH u Berlinu održana je književno-informativna večer pod nazivom „U potrazi za Ivanom“. Organizator ove manifestacije bio je  Hrvatski glas Berlin u suradnji s Hrvatskom nastavom Berlin, Hrvatskim kulturnim društvom Vladimir Fran Mažuranić - Berlin (HKD V.F. Mažuranić) te s Hrvatskom kulturno-umjetničkom i sportskom zajednicom Berlin.
Moderatorica književne večeri bila je Sonja Breljak, urednica Hrvatskoga glasa Berlin, a u programu u kojemu se govorilo o životopisu slavne hrvatske spisateljice, o značaju obitelji Mažuranić, posebno o liku pjesnika i bana Ivana Mažuranića, djeda Ivane Brlić-Mažuranić, kao i o liku i djelu Vladimira Frana Mažuranića, sina Ivanina strica koji je živio, radio i umro u Berlinu (po njemu je i nazvano HKD V.F. Mažuranić-Berlin osnovano davne 1980. g.), sudjelovali su učenici Hrvatske nastave u Berlinu, učiteljica Hrvatske nastave, prof. Tamara Janković i predsjednik HKD V.F. Mažuranić, Stjepan Škorić.
Tijekom manifestacije, koju su na njenom  početku, kao i na kraju izvođenjem izvornih pjesama upotpunile članice Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, čitane  su pjesme, stihovi i priče ove znamenite hrvatske spisateljice, koja je i u svjetskim razmjerima jedna od ponajboljih spisateljica za djecu. Radost učenika Hrvatske nastave u Berlinu, odnosno sudionika u programu ove književne večeri,  bila je tim veća kada su po završetku svečanog dijela programa na poklon dobili knjigu Ivane Brlić-Mažuranić „Priče iz davnina“, kao jedno od najprevođenijih djela hrvatske književnosti, a koju im je za ovu prigodu osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Radost zbog  sudjelovanja na ovoj književnoj večeri nije krio niti veleposlanik Gordan Bakota, kako zbog dobrog odaziva publike, tako i iz razloga jer se jedna takva manifestacija, posvećena slavnoj hrvatskoj književnici, održava upravo u Berlinu.
Nakon nedavnog predavanja o Mariji Jurić Zagorki, održanog također u Veleposlanstvu,  ovaj događaj bio je svojevrsni nastavak književnih susreta te je organizator ove manifestacije također izrazio zadovoljstvo održanim, posebice zbog sve većeg broja zadovoljne i radoznale publike.

Pisane vijesti