Otvorenje izložbe o Lei Deutsch u Židovskoj općini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U srijedu, 8. studenoga 2023. godine, održalo se svečano otvorenje trojezične hrvatsko-englesko-njemačke izložbe o životu Lee Deutsch u Židovskoj općini u Berlinu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske zajedno s Institutom Moses Mendelssohn iz Potsdama.
 
Lea Deutsch bila je hrvatsko-židovska djevojčica i glumica, koja je kao dijete izgradila sjajnu glumačku karijeru u zagrebačkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu, kako bi zbog židovskog podrijetla, po izbijanju Drugoga svjetskog rata i uspostave NDH, isprva dobila zabranu nastupanja, a zatim bila deportirana u koncentracijski logor Auschwitz.
 
Uvodno, kao domaćin, nazočne je pozdravio Sigmount Königsberg, posebni izaslanik Židovske zajednice za borbu protiv antisemitizma, koji je istaknuo važnost kulture sjećanja i osuđivanja antisemitizma, posebno u kontekstu terorističkog napada Hamasa na Izrael.
 
Veleposlanik Gordan Bakota pozdravio je mnogobrojne uzvanike. U svome pozdravnom govoru veleposlanik je istaknuo kako se Hrvatska kao demokratska država, članica EU i NATO-a „osjeća dužnom najžešće osuditi strahote ustaške NDH u Drugom svjetskom ratu nad hrvatskim Židovima“ te važnost kulture sjećanja, kako bi se „aktivno borilo protiv svake relativizacije tih zločina i širenja antisemitizma“. Otvaranju izložbe odazvao se veliki broj gostiju, uključujući i predstavnike židovske zajednice u Berlinu.
 
Na početku se obratila dr. sc. Martina Bitunjac, povjesničarka s Instituta Moses Mendelssohn iz Potsdama i kuratorica izložbe. Martina Bitunjac govorila je o konceptu izložbe i pojasnila kontekst deportacije i ubojstva Lee Deutsch od strane nacionalsocijalista i Ustaša te važnosti borbe protiv svake vrste antisemitizma.
 
Održana izložba organizirana je u sklopu aktivnosti Veleposlanstva RH povodom hrvatskog predsjedanja IHRA-om, Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust. Izložba je nastala uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Instituta Moses Mendelssohn pri Sveučilištu u Potsdamu uz suradnju sa Židovskom općinom u Berlinu.
 
Uz izložbu o Lei Deutsch, koja će biti otvorena za posjetitelje do 11. siječnja 2024., Veleposlanstvo RH u Berlinu planira još jedan veliki događaj u sklopu predsjedanja IHRA-om - koncert Zagrebačkih solista, koji se održava dana 27. studenog 2023. u berlinskoj „Crkvi sjećanja“ (njem. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), na kojem će isključivo biti izvedena djela skladatelja židovskog podrijetla kao što su Mendelssohn, Mahler, Bjelinski, Barber i Weiner.
 

Pisane vijesti