Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U petak, 17. studenog 2023. godine, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu  otvorena je izložba ratnih fotografija, rukotvorina i zlatoveza pod nazivom „Ratnice čuvarice kulturne baštine“, s kojom su se hrvatskoj zajednici u Berlinu predstavile članice Udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Izložba se održava zu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.
 
Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije osnovana je 2010. godine s ciljem isticanja uloge žena u Domovinskom ratu. Pored brojnih aktivnosti, veteranake se već nekoliko godina okupljaju na radionicama „Zlatne ruke“ gdje izrađuju rukotvorine i zlatovez sa starinskim motivima na tradicijski način, čime pored zaštite digniteta Domovinskog rata promoviraju i hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu.  
 
Veleposlanik Gordan Bakota uvodno je pozdravio gošće iz Domovine, braniteljice i dragovoljke, predsjednicu Udruge Ljiljanu Poje te članice Juliju Dujić i Jelenu Vučetić, kao i mnogobrojne uzvanike, izražavajući zadovoljstvo zbog velikog interesa za obilježavanje ove za Republiku Hrvatsku iznimno važne obljetnice. U pozdravnom obraćanju veleposlanik je govoreći o Vukovaru kao mjestu najvećeg stradanja Hrvata u Domovinskom ratu, ali i kao o simbolu  obrane 1991. godine istaknuo značaj  naših braniteljica i branitelja, našeg tadašnjeg čelništva i prvog predsjednika Tuđmana, posebice i hrvatskog iseljeništva. U tom kontekstu veleposlanik je spomenuo veliku važnost njegovanja kulture sjećanja, zbog čega se danas s pijetetom prisjećamo i odjemo počast svim žrtavama Domovinskog rata.
 
Predsjednica Udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Ljiljana Poje zahvalila je u svom obraćnju nazočnima na mogućnosti pronošenja glasa i istine o važnosti i ulozi braniteljica u Domovinskom ratu, istaknuvši kako je i koncept izložbe zamišljen kroz ratne fotografije pokazati ono što su bile u Domovinskom ratu - dragovoljke i braniteljice, a danas kroz rukotvorine i zlatovez - čuvarice kulturne baštine.
 
Uvodnio dio ove svečanosti upotpunjen je prigodnim glazbenim programom koji su izveli članovi klape Poverello, a koja djeluje u okviru Hrvatske katoličke misije u Berlinu.
Uslijedilo je razgledavanje izložbe ratnih fotografija, rukotvorina i zlatoveza za koje su posjetitelji uz ugodno druženje i razgovor s gošćama iz Domovine pokazali izniman interes.

Pisane vijesti