Susret veleposlanika Hrvoja Cvitanovića s gradonačelnikom Balikesira Yücelom Yılmazom

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ankari Hrvoje Cvitanović primio je u četvrtak, 1. travnja 2021, gradonačelnika Balikesira Yücela Yılmaza, a na sastanku su učestvovali i profesorica na Odjelu za međunarodne odnose Sveučilišta Haci Bayram Veli Şuay Nilhan Açikalin i savjetnica za turistička pitanja u Uredu gradonačelnika Balikesira Candan Şahın.

Gradonačelnik je veleposlaniku izložio stratešku poziciju i gospodarske perspektive tog grada i šireg područja te se razgovaralo o mogućem unapređenju gospodarske suradnje. Inače, grad Balıkesir (267 903 stanovnika) je administrativni centar istoimene turske pokrajine (1.152.323 stanovnika) i nalazi se na zapadu Turske te izlazi na Mramorno i Egejsko more.

Tijekom sastanka, na kojem su razmatrane mogućnosti suradnje između Balikesira i hrvatskih gradova, upućen je zajednički poziv na povećanje investicija, posebno na područjima poljoprivrede i prehrambenih proizvoda, geotermalnih izvora i energije.

Profesorica Açikalin se pridružila izaslanstvu u svojstvu člana savjetodavnog odbora gradske prijave Balikesira za UNESCO-ovu gradsku mrežu gastronomije (UNESCO Gastronomy City Network) te je turska strana zamolila za prijedloge hrvatskih gradskih partnera koji imaju zajedničke karakteristike mediteranske kuhinje i jedinstvenu maslinu i maslinovo ulje.

Tijekom razgovora je turskoj strani spomenuta i mogućnost bratimljenja Balikesira s gradovima u Hrvatskoj. Veleposlanik Cvitanović je pozdravio razmjenu kontakata između Balikesira i hrvatskih gradova i prepoznata je želja obje strane za intenziviranjem suradnje na području kulture. U tom kontekstu, načelno je prihvaćen hrvatski prijedlog o što skorijoj organizaciji izložbe o kravati u Balikesiru.Priopćenja