Sastanak veleposlanika Cvitanovića s Ismailom Bilenom, predsjednikom Međunarodne parlamentarne skupine prijateljstva Turske i Hrvatske

Veleposlanik Hrvoje Cvitanović se susreo s Ismailom Bilenom (AKP, Manisa), predsjednikom Međunarodne parlamentarne skupine prijateljstva Turska-Hrvatska, kao i članovima spomenute skupine u Velikoj nacionalnoj skupštini Republike Turske. Parlamentarna suradnja između Turske i Hrvatske vrlo je važan segment suradnje što je vidljivo i iz posjeta dvaju Odbora (za usklađivanje s EU i onog za vanjske odnose) koji su u posljednjih par godina (prije pandemije) bili u službenom posjetu RH.

Ismail Bilen je u uvodnom izlaganju izrazio sućut RH zbog gubitka života i velike štete izazvane nedavnim potresima. Napomenuo je brzu reakciju Turske putem organizacija AFAD i TIKA koje su odmah poslale humanitarnu pomoć te ponudile ekspertnu skupinu specijaliziranu za izvanredne situacije te tehničke timove za potragu preživjelih pod ruševinama. Veleposlanik Cvitanović se zahvalio na svesrdnoj pomoći Turske nakon potresa i naglasio je kako je Turska jedna od zemalja koja je pri tome najviše pomogla (humanitarna pomoć).

U razgovorima je spomenuta i robna razmjena koja iznosi oko 600 milijuna USD s potencijalom povećanja na više od milijardu USD za koju obje strane smatraju da je svakako treba pojačati. Sugovornici su zaključili kako područje turizma ima veliki potencijal za suradnju između dvije zemlje budući da dva sustava nisu konkurentna već uspješno djeluju upravo paralelno.
 Priopćenja