Posjet veleposlanika RH u Ankari Hrvoja Cvitanovića provinciji Kayseri

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ankari, Hrvoje Cvitanović, zajedno s veleposlanicima Slovenije, Estonije, Irske i Novog Zelanda posjetio je provinciju Kayseri 15. i 16. veljače 2021. Grad Kayseri  (844.656 stanovnika) nalazi se na turističkoj ruti prema poznatoj turskoj turističkoj atrakciji Kapadokiji ali je poznat i kao jedan od prvih turskih gradova koji se svrstavaju u tzv. „anatolijske tigrove“ tj. gradove koji od 1980-tih godina bilježe impresivnu stopu gospodarskog rasta.

U sklopu posjeta primio ih je guverner te provincije Şehmus Günaydın, gradonačelnik Kayserija Memduh Büyükkılıçi, predsjednik Gospodarske komore Ömer Gülsoy i predsjednik Industrijske komore Mr. Mehmet Büyüksimitci koji su goste upoznali s gospodarskim i turističkim potencijalima tog grada. Organizirano je i razgledavanje dvije poznate tvrtke iz Kayserija: tvornica Ravaber Rock Wool  i tvrtka Erciyes.

U razgovorima je prepoznata želja i spremnost pokrajine i grada Kayserija za poboljšanjem gospodarskih odnosa između dvije zemlje. Veleposlanik Cvitanović govorio je o intenziviranju bilateralne suradnje između Hrvatske i Turske, osobito u pogledu dinamiziranja posjeta na visokoj razini te je ukazao na značajne mogućnosti koje treba bolje iskoristiti u sklopu gospodarske dimenzije bilateralne suradnje (investicije, logistika).

U tom smislu, razmotrit će se mogućnost zajedničke organizacije prikladnog događaja koji bi bio usmjeren prema gospodarskoj suradnji između dvije zemlje (eventualno u suradnji s Gospodarskom komorom Kayserija, a ovisno o interesu turskih i hrvatskih poslovnih subjekata i institucija).

 

 Priopćenja