Dvadeset i deveta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Nakon što je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a 8. listopada 1991. godine i Odluku o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ, na današnji dan prije 29 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata država. Do čina međunarodnog priznanja došlo je u ratnim uvjetima, nakon što su hrvatske vojne i redarstvene snage uspješno obranile veći dio državnog teritorija od velikosrpske agresije.

Republiku Hrvatsku je 15. siječnja 1992. godine priznalo svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Prethodno su to već bili učinili Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island, Estonija, Sveta Stolica i San Marino. Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku su priznale 44 države, a u svibnju 1992. godine primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda te je tom prigodom prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman kazao: “Današnjim danom Hrvatska je zadobila svoj međunarodni legitimitet. Njezina zastava, koja je svetost svakom hrvatskom čovjeku, jer je zbog nje bio osuđivan i proganjan u tuđinu, vijorit će se odsada slobodno pred zgradom UN-a, i svuda po svijetu, s posvetom i međunarodnoga priznanja“.

U više od četvrt stoljeća Hrvatska se međunarodno afirmirala, postala članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije te brojnih drugih međunarodnih organizacija, inicijativa i procesa, a dala je značajni doprinos izgradnji svjetskoga mira sudjelovanjem u 19 međunarodnih mirovnih operacija.

Na današnji dan ujedno obilježavamo i 23. obljetnicu uspješnog okončanja procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Mirnom reintegracijom posljednjeg okupiranog dijela državnog teritorija izbjegnute su brojne nove ljudske žrtve, a to je ujedno i najuspješnija mirovna misija (UNTAES) u povijesti Ujedinjenih naroda, koja predstavlja model za rješavanje sličnih kriznih situacija diljem svijeta.



Stranice