Vlp RH pri Svetoj Stolici Emilio Marin sudjelovao na okruglom stolu „Ususret dvadesetoj obljetnici pada Berlinskog zida – Pogled Zapada prema svojim istocnim granicama“

Vlp RH pri Svetoj Stolici Emilio Marin sudjelovao na okruglom stolu „Ususret dvadesetoj obljetnici pada Berlinskog zida – Pogled Zapada prema svojim istocnim granicama“ 15. prosinca 2007. u Rumunjskoj Akademiji u Rimu.

Vlp RH pri Svetoj Stolici Emilio Marin sudjelovao na okruglom stolu „Ususret dvadesetoj obljetnici pada Berlinskog zida – Pogled Zapada prema svojim istocnim granicama“ 15. prosinca 2007. u Rumunjskoj Akademiji u Rimu. Okrugli stol je održan na inicijativu rumunjskog vlp pri Svetoj Stolici M. Lazurce i gruzijskog vlp pri Svetoj Stolici princeze K. Bagration de Moukhrani, a u organizaciji rumunjskog vlp Lazurce u prestižnom sjedištu Rumunjske Akademije u Valle Giulia u Rimu. Predsjedavao je kard. Paul Poupard, emeritirani dugogodišnji „vatikanski ministar kulture“. Od veleposlanika pri Svetoj Stolici sudjelovali su vlp Belgije i vlp Turske. Glavni izlagac je bio prof. J.-L. di Paola-Galloni, istraživac pri Olin Institutu za strateške studije Sveucilišta Harvard. Naglašeni su bili stavovi o zadovoljstvu postignutim novim Lisabonskim ugovorom te o nužnosti da EU više i bolje shvati nove zemlje na svom Istoku, kako one koje su vec njezine clanice, tako i kandidatkinje, kao i one koje su za sada obuhvacene politikom „susjedstva“. Inicijatori Okruglog stola su dali jasno do znanja kako smatraju da je zemlji kao što je Gruzija mjesto u EU, pogotovo u kontekstu valorizacije Crnomorske regije. Vlp E. Marin je naglasio duboku europsku pripadnost i onih zemalja koje sad još nisu clanice EU, pa u tom kontekstu i RH, te o svrsishodnosti da se više uzmu u obzir vrednote istocnih europskih zemalja nasuprot praksi njihove ciste integracije u zapadni sustav. Govoreci u tom kontekstu o odnosu kršcanstva i islama, vlp Marin je iznio mišljenje da se više istice ideologijska i svjetonazorska razlikovnost, kako bi se prikrili stvarni i razliciti gospodarski interesi.

Priopćenja