Proslava Dana državnosti 2023. u Rimu - Sveta Stolica, Vatikan

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, u Rimu je 30. svibnja 2023. proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske svečanom pjevanom svetom Misom za Domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, koncertom i domjenkom.
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Mirosław Stanisław Wachowski, podtajnik za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Koncelebrirali su vlč. Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, mons. Janusz Błachowiak, mons. Mislav Hodžić, mons. Bruno Lins i don Mario Popović, svi iz Državnog tajništva Svete Stolice, te petnaestak svećenika koji su na studiju ili službi u Rimu. Svetu misu pjevanjem su uveličali pučki kantači Župe sv. Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca (KUD „Ante Zaninović“) te potom održali koncert hrvatskih pučkih crkvenih i svjetovnih napjeva.
U propovijedi je mons. Wachowski, među ostalim, na sve zazvao zagovor bl. Alojzija Stepinca, „ljubljenog i štovanog pastira Vašega naroda, čiju 25. obljetnicu kanonizacije slavimo ove godine“, sv. Josipa, zaštitnika domovine i Blažene Djevice Marije, „Najvjernije odvjetnice Hrvatske“. Gđa Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, u govoru je podsjetila na duge i čvrste povijesne, kulturne i identitetske poveznice Hrvatske i hrvatskog naroda s Rimom, rimskim papama, Svetom Stolicom i Katoličkom Crkvom te izrazila zahvalnost hrvatskog naroda Svetoj Stolici, među ostalim, i na ulozi u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Iz diplomatske zajednice proslavi su nazočili veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, diplomatski predstavnici pri Svetoj Stolici iz 35 država, od kojih 22 veleposlanika, predstavnici vjerskih zajednica u Rimu, hrvatske zajednice u Rimu te vatikanskih medija.
Ujedno, u organizaciji Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, KUD „Ante Zaninović“ nazočio je 31. svibnja 2023. općoj audijenciji sa Svetim Ocem, papom Franjom, koji ih je pozdravio u prolazu u neposrednoj blizini. Nazočnost KUD-a „Ante Zaninović“ na proslavi Dana državnosti u Rimu omogućio je Samostalni sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP-a.

Pisane vijesti