Veleposlanik Ante Cicvarić predao vjerodajnice Predsjedniku Republike Mozambik

  • Slika
  • Slika
Veleposlanik Ante Cicvarić predao je u petak, 27. siječnja 2023. godine, u Maputu kopije vjerodajnica ministrici vanjskih poslova i suradnje Verónici Nataniel Macamo Dlhovo i u ponedjeljak, 30. siječnja 2023. godine, vjerodajnice predsjedniku Republike Mozambik Filipe Jacinto Nyusiju, čime je akreditiran kao izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mozambik, sa sjedištem u Pretoriji.
 
U prigodnim razgovorima razmijenjene su informacije vezane uz situaciju u Cabo Delgado te je izražena daljnja potpora Mozambiku u borbi protiv terorizma u toj pokrajini. Mozambička strana je zahvalila Hrvatskoj na danoj podršci kod izbora za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2023-24. Istaknut je dobar odaziv u programu cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa u Mozambiku te je s hrvatske strane ponuđena donacija cjepiva koja su trenutno na raspolaganju. Sugovornici su se osvrnuli na područja od zajedničkog interesa za jačanje bilateralne suradnje, poglavito gospodarske, pri čemu je mozambička strana iskazala interes i za suradnjom u području sportskog menadžmenta. U svjetlu aktualne krize s energentima istaknut je strateški potencijal proširenog krčkog LNG terminala za dovoz i opskrbu mozambičkog plina u EU.
 
Tijekom boravka u Mozambiku, veleposlanik Cicvarić sastao se s veleposlanikom Delegacije EU-a u Maputu, Antoninom Maggioreom, kao i sa predstavnicima hrvatske zajednice u Maputu.

Pisane vijesti