Održane političke konzultacije između Republike Hrvatske i Republike Južne Afrike

  • Slika
  • Slika
U Pretoriji su u utorak, 14. ožujka 2023., održane sedme političke konzultacije između Republike Hrvatske i Republike Južne Afrike, koje su predvodile načelnica Sektora za Afriku i Bliski istok u MVEP-u, Tamara Krupski, i glavna direktorica u Upravi za Središnju i Istočnu Europu te nordijske i baltičke države u južnoafričkom Ministarstvu međunarodnih odnosa i suradnje, Phumzile Mazibuko.     
 
Obje strane zainteresirane su proširiti suradnju, osobito gospodarsku, nadograđujući tradicionalno prijateljske odnose i odražavajući zajedničke vanjsko-političke interese. Dogovoreno je daljnje povezivanje na područjima turizma, znanosti i obrazovanja, pomorstva, elektro-industrije/energetike i kulture te je dogovorena finalizacija pravnog okvira za nekoliko bilateralnih sporazuma. Očekujemo sudjelovanje južnoafričke ministrice turizma Patricije de Lille na Svjetskom kongresu sportskog turizma 26. i 27. travnja u Zadru, a također i uključivanje južnoafričkih studenata na studij brodogradnje zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje te na tečajeve u Zagrebu ili Južnoj Africi.
 
Razmijenjena su stajališta o globalnom angažmanu Južne Afrike u kontekstu njezina aktualnog predsjedanja BRICS-om i članstva u G-20, kao i posredničkog angažmana vezano uz rusku invaziju na Ukrajinu te predanosti i doprinosa miru, stabilnosti i suzbijanju klimatskih promjena na afričkom kontinentu. Razmotren je iznimni potencijal „Afričkog kontinentalnog sporazuma o zoni slobodne trgovine“ za buduću strukturnu preobrazbu i dugoročni razvoj Afrike, u skladu s Agendom 2063.
  
S hrvatske strane sugovornicima su preneseni pogledi na paralelizam rata u Ukrajini s Domovinskim ratom te na aktualna politička zbivanja i procese u Jugoistočnoj Europi.
Izaslanstvo se uoči političkih konzultacija, u organizaciji Veleposlanstva RH u Pretoriji, susrelo i s apostolskim nuncijem, nadbiskupom Peterom Bryanom Wellsom, tajnikom Nuncijature i hrvatskim državljaninom, mons. Darijem Pavišom, te sa šeficom Delegacije EU-a, Sandrom Kramer, koji su iznijeli svoje poglede na glavne odrednice južnoafričke vanjske i unutarnje politike. Veleposlanstvo je organiziralo i susret s hrvatskom zajednicom u Južnoj Africi u prostorijama Hrvatske katoličke misije Sv. Jeronima, kojoj je na čelu fra Miron Sikirić, dr. sc.
 
U sastavu izaslanstva s hrvatske strane su sudjelovali veleposlanik Ante Cicvarić, voditeljica Službe za Subsaharsku Afriku Aleksandra Kundid i ministar savjetnik Iris Jurić Marijanović te s južnoafričke strane direktor za Središnju Europu Nkhulu Sebothoma, politički desk-officer Tsenolo Mhaka te predstavnica Ministarstva visokog školstva i obrazovanja Kgomotso Sekwale.

Pisane vijesti