Festival europskog filma 2021

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg virtualnog Festivala europskog filma, ovogodišnje izdanje održat će se pretežito putem interneta od 14. do 24. listopada.

Festival europskog filma 2021. partnerski je projekt Delegacije Europske unije u Južnoj Africi i 17 europskih veleposlanstava i kulturnih agencija u Južnoj Africi: veleposlanstva Austrije, Belgije, Češke, Danske, Irske, Italije, Litve, Nizozemske , Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina i Britansko vijeće, Portugalski institut Camoes, Diplomatsko predstavništvo Flandrije, Francuski institut u Južnoj Africi, Goethe-Institut i Talijanski kulturni institut. Festival se organizira u suradnji s Cineuropom, a koordinira Creative WorkZone.

Izbor od 18 filmova iz Europe, od kojih su 13 režirale žene, bit će besplatno prikazan, a četiri nova sudionika - Češka, Danska (dobitnik Oskara u 2021. za najbolji međunarodni igrani film), Švicarska i Ukrajina, posebna koprodukcija  Quo Vadis Aida nominirana za Oscara Jasmile Žbanić - nadopunit će zemlje koje su bile predstavljene prošle godine: Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Litva, Nizozemska, Poljska, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal

Tema ovogodišnjeg festivala je „Ljekovita putovanja“, a to se odnosi i na Južnu Afriku i na Europu, gdje unatoč različitim kontekstima i povijesti, postoji zajedničko iskustvo i zajednička potreba za ozdravljenjem. Ovi filmovi predstavljaju priče o nadi, humanosti i intrigama koje izazivaju razmišljanja, prikazujući nova djela nekih od najuspješnijih europskih filmaša. Napominjemo da su filmovi geografski blokirani samo za gledanje Južnoj Africi. Za sinopsise filmova, najave i način gledanja posjetite www.eurofilmfest.co.za.
 Pisane vijesti